Komşu yazarlara kapı aralandı
Türk ve İranlı edebiyatçıları bir araya getiren "Komşu Aç Kapıyı" başlıklı bağımsız etkinliğin bu yılki teması 'romanda, şiirde ve öyküde çokseslilik' olarak belirlendi
SON yıllarda çok fazla ilişki içinde olmayan Türk ve İran edebiyatını yakınlaştırmak amacıyla ilki iki yıl önce düzenlenen ve büyük ilgi gören Türkiyeİran Edebiyat Günleri, 6-7-8 Ekim'de Ankara'da, 14-15 Ekim'de ise İstanbul'da gerçekleştirilecek. Savaşlar ve siyasi engellere rağmen komşu ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini temel alarak bir araya gelen bağımsız gönüllülerden oluşan ve başkanlığını Dr. Haşim Hüsrevşahi'nin üstlendiği düzenleme komitesi, bu yıl giderek artan savaşlara rağmen "Komşu Aç Kapıyı" başlıklı etkinliği bir kez daha düzenliyor. Türkiye'den ve İran'dan yaklaşık 40'a yakın edebiyatçının katılacağı etkinliğin bu yılki ana teması da 'romanda, öyküde ve şiirde çokseslilik'. Edebiyat günleri çerçevesinde İranlı kadın yönetmen Merziye Keşkini'nin Kadın Olduğum Gün adlı filmi de gösterilecek. PEN (Uluslararası Yazarlar Birliği) Kanada Dönemsel Başkanı Prof. Dr. Rıza Beraheni'nin de katılacağı etkinliklere İran'dan Fereşte Sari, Huşiyar Ansarifer, Mahmut Develetabadi, Meftun Emini, Mehrnuş Kurbanali, Mehsa Mohebbali, Meryem Horasani, Rıza Berahani, Rıza Seyfeddini, Şuşa Gupy ve Ziba Kerbasi, Türkiye'den de Aydın Çubukçu, Bülent Kılıç, Çiğdem Yıldırım, Nilay Özer, Tanıl Bora gibi yazarlar Ankaralı edebiyatseverlerle buluşacak. Edebiyat günlerinin İstanbul'daki bölümüne ise Ahmet Oktay, Ayfer Tunç, Füruzan, İnci Aral, Oruç Aruoba, Selim İleri, Tahsin Yücel ve Yekta Kopan konuşmacı olarak katılacak.
SAVAŞLARA RAĞMEN İNSAN Doç. Dr. Haşim Hüsrevşahi, ilkelerinin 'insan' olduğunu ve savaşa rağmen insanların bir araya gelmek istediğini söyledi: "Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerini güçlendirmek için araç olarak edebiyatı seçtik. İran edebiyatı bize çok tanıtılmıyor. İranlılar da Türkiye'den sadece Aziz Nesin, Nazım Hikmet ve Yaşar Kemal'i tanıyor. Oysa Türk Edebiyatı'nın dünya edebiyatıyla yarışacak eserleri var. Bölgemizde sıradan insanların arzuları dışında çıkartılan savaşlarda ölenler yine sıradan insanlar oluyor. Ya bomba ile öldürüyorlar ya da beynimizi yıkayarak. Savaşları çıkaran güçler kimse, bunların bir isteği de ses ve kültür kirliliği yaratmak. Aydınlar, edebiyatçılar bu kıyıma karşı çıkmalı.'' Etkinlikler Ankara'da TOBB Üniversitesi'nde, İstanbul'da ise Bilgi Üniversitesi'nin Dolapdere Kampüsü'nde gerçekleştirilecek. (Bilgi için: www.komsuackapiyi. net)
Figen YANIK
|