|
|
|
|
|
Seçim ekonomisi uygulandığını görürsek bunu halkla paylaşırız
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2007'nin seçim yılı olduğuna, hükümetlerin bu dönemde popülist davranabileceğine işaret ederek, "Hedeflerimiz tehlikeye girerse, çıkar bu riski kamuoyuyla paylaşırız" dedi.
erkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2007'nin seçim yılı olduğunu, seçim yılında hükümetlerin popülist davranabildiklerini söyledi. Yılmaz, "Bazı harcama kalemlerini artırmak isteyebilirler. Eğer böyle bir eğilim görürsek, kamuoyu ile paylaşırız ve paylaşmaya da devam ediyoruz. Deriz ki 'hükümetle bir enflasyon hedefi belirledik. Bu hedefe ulaşılabilmesi için şunların, şunların yapılması gerekir. Hükümet bunları, bunları yapıyor. Dolayısıyla bu hedefimizi tehlikeye sokar' Bunu kamuoyu ile paylaşırız. Böyle bir şey olursa bu bizim için risktir'' diye konuştu. Durmuş Yılmaz, Malatya Ticaret Odası ve Dünya gazetesi işbirliğiyle Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen "Para Politikaları'' konferansında yaptığı konuşmada enflasyon hedefinden, bankanın İstanbul'a taşınma polemiğine kadar bir çok konuda görüşlerini aktardı. Yılmaz şu mesajları verdi:
*
Cari açığın sürdürülmesinde ve risk olarak algılanmamasında finansman kalitesi büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde özellikle son 5 yıldaki yapısal değişim süreci ve güçlenen makroekonomik koşulların olumlu etkisiyle cari açığın finansman kalitesinde belirgin bir iyileşme göze çarpmaktadır.''
DOĞRU KARAR ALIRIZ
* Türkiye, istihdam yaratacak aktif politikalar izlemeli, bu çerçevede özel sektörün istihdam yaratabilmesi için gerekli olan finansmana ulaşabilmesini sağlamak üzere reel sektör-mali sektör arasındaki ilişkinin kuvvetlendirilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, makroekonomik ortamda istikrar, kalıcı bir biçimde sağlanarak büyümenin istihdam yaratma kapasitesi artırılmalıdır
* Mali disiplinin sürdürülmesi konusundaki kararlı tutumun bugün itibariyle korunduğu görünmektedir. Bu çerçevede, enflasyonla mücadele kapsamında Merkez Bankası açısından kamu gelirler ve fiyatlama politikalarının enflasyon hedeflerine uyumlu olarak oluşturulması ve bütçe harcama sınırlarına uyularak program dışı kamu fiyat ayarlamalarına ihtiyaç bırakılmaması çok büyük öneme sahiptir.
* Merkez Bankası'nın IMF'ye borcu yok. Hükümetin borcu var. Ülkenin dış kaynağa ihtiyacı var. Dolayısıyla IMF borçlarının, planlanan, öngörülen vadelerde ödeneceğini düşünüyorum. IMF'yi Türkiye'ye biz davet ettik, bir program yaptık. Karşılıklı birtakım taahhütlerde bulunduk ve şu anda istikrar programı uygulanıyor. Dolaylısıyla biz kendi evimizi düzene sokabiliyorsak başkasına ihtiyacımız yok. Düzene sokamıyorsak bir yerlerden yardıma ihtiyacımız varsa bu yardımı almaya devam edeceğiz.
* Toplumun bazı kesimlerinde 'acaba Merkez Bankası günü geldiğinde faizi artırması gerektiğinde çekinmeden bunu yapabilecek mi?' endişesi varsa, o endişeyi taşıyan toplum kesimlerine söylüyorum. Siz bizi takip etmeye devam edin, eleştirmeye de devam edin. Bu bize güç veriyor. Biz sadece elimizdeki verilere bakarız, elimizdeki enstrümanların gücüne bakarak karar alıyoruz, almaya devam edeceğiz.
|