Bankalar Birliği'nin Ankara'daki ziyaretine vergi yükü damgasını vurdu. Birlik üyeleri, "Türk gemileri vergi nedeniyle yabancı bayrak taşıyor. Bizde de aynı durum var" dedi.
Mayıs-haziran dönemindeki piyasa çalkantısını atlatan bankacılar önceki gün Ankara'ya çıkarma yaptı. Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince ve yönetim Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin'le bir araya geldi. Görüşmelere "haksız rekabete yol açıyor" yakınmasına neden olan aracılık maliyetleri damgasını vurdu.
TEKNE BENZETMESİ BDDK'daki yemekli toplantıda Bankalar Birliği üyeleri, vergi yükünün ağır olması nedeni ile Türk teknelerinin yabancı bayrak çekmesini örnek göstererek, "Aynı durum bizim sektörde misliyle var" dediler. Bankacılar, mali operasyonların yurtdışına kaymasına yol açan olayları şöyle yansıttılar: "Yurtiçi ve yurtdışında hizmet verirken Türk bankaları dezavantajlı duruma düşmemeli. Türkiye'de, döviz satış işlemlerinde Kambiyo Gider Vergisi alınıyor. Büyük miktarlı döviz işlemlerinde vergi yükü, müşteri davranışı doğrudan etkiliyor. Birçok müşteri döviz işlemlerini yurtdışında kaydileştiriyor. 32 sayılı karardan kalan bir şart nedeni ile döviz kredisi sadece döviz kazandırıcı işlere kullandırılabiliyor. Bu kısıtlama nedeniyle firmalar dış kredi kullanmayı tercih ediyor. Bu ülkede gerçekleşebilecek bankacılık işlemleri boşuna yurtdışına taşınıyor."
PİYASA FAİZİ İSTEDİLER Bankalar Birliği yeni yönetim kurulu, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ı da mayıstaki atama sonrası ilk kez ziyaret etti. Görüşmenin en çarpıcı bölümünü, "munzam karşılıklara" verilen faiz oluşturdu. Bankacılar, "Biz ticari müesseseyiz. Avrupa Birliği uygulamaları doğrultusunda munzam karşılıklara piyasa faizi verilmesini istiyoruz" dediler. Yılmaz, bu konuda net bir açıklama yapmazken bir başka konuda bankacıları rahatlatan şu sözleri söyleme gereği duydu: "Piyasaya yapıcısı bankalarla gerçekleştirilen toplantılardan bazı duyumlar geliyor. Merkez Bankası, bankaların bankası olarak sektörün ihtiyaç duyduğu likiditeyi gereken her zaman sağlar. Bundan kuşkunuz olmasın."