Lübnan yeniden inşa için 3 milyar dolarlık kaynağı garantiledi ve projelerde Körfez ülkeleri öncelikli söz sahibi olacak Türkiye'nin bir yardım işi üstlenmesi ülkede yer alması için şart. İtalya asker göndermenin yanı sıra Şam yolunda köprü onarıyor.
Lübnan Başbakanı Fuat Siniora'nın yaptığı "İnşaat patlaması olacak. Kalifiye eleman ve malzeme açığı doğacak. Suriye, Mısır ve Türkiye'den işçi isteyeceğiz" açıklamasının altında yatan nedenler belli oldu. Lübnan, Stockholm'deki donörler toplantısında ve Körfez ülkelerinin bağışlarıyla 2 milyar dolarlık kaynağı garantiledi. Şimdide İslam Kalkınma Bankası ile 1 milyar dolarlık imar fonu kurmak için düğmeye bastı. Banka, fona başlangıç parası olarak 250 milyon dolar koydu. Böylelikle yaklaşık 3 milyar dolarlık kaynak ülkenin yeniden inşası için garantilenmiş durumda. Toplam kaynağın bu rakamı geçeceğine ise kesin gözüyle bakılıyor. İsrail zararlarının hesabı, ister sadece küçük bir kulübe yada büyük bir apartman bloğu olsun birim olarak yapılıyor. Ülkedeki yeniden imarın, dolayısıyla da büyük projelerin sorumlusu Yeniden İnşa ve Kalkınma Konseyi'ne (RDC) göre 15 bin birim tamamen yıkılmış, 15 bin birim kısmen yıkılmış ve 40 bin birim hasarlı yapı bulunuyor. Lübnan önümüzdeki dönemde Türkiye için taşeronluk ve işçiler için yeni bir yabancı ülkede ekmek kapası olarak gözüküyor.
İRAN DEĞİL, KÖRFEZ Eylül ayı sonu veya ekimin ilk yarısı içinde Beyrut'ta toplanması planlanan
yeni bir donörler gerçekleşmesi ardından projelerin şekilleneceği konuşuluyor. Lübnanlı işadamlarına göre Katar ve Dubai'den gelecekteki projelere hazırlanmak için ülkeye gelerek Lübnanlı işadamlarıyla ortaklık kuran çok sayıda firma var. Körfez ülkelerinin büyük inşaatçıları Nakheel, Emaar ve Tameer gibi firmalar da zaten ülkede uzun süredir faaliyet gösteriyor. Türkiye okul ve hastanelerin inşasını üstlenmek istiyor ama RDC Başkanı Nabil Al Jisr'a göre bu misyon, tamamiyle Körfez ülkeleri tarafından üstlenmiş durumda. Hizbullah üyesi Enerji Bakanı Mohamed Fnech de Al Jisr'i doğrular bir açıklamayı basına kapalı görüştüğü Türk-Lübnan İş Konseyi üyelerine yaptı. Fnech, İran'ın okul ve hastane yapımını üstlenmek istediğini ama Körfez ülkeleri nedeniyle İran'a ret cevabı verildiğini anlattı. Fnech'e göre özellikle Beyrut'ta yeniden inşa edilecek mahallelerin altyapısını İran yapacak. AVRUPA'DAN PREFABRİK Evsizlere geçici yerleşim çalışmaları başladı. Prefabriklerin temini de Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı tarafından sağlanacak. Ülkedeki tek üretici Dalaal havaya uçtuğu için tamamı ithal edilecek. RDC de Türkiye'de deprem stoğu olduğunun farkında ama ikinci el prefabrikleri sadece bağış olarak kabul ediyor.