İtalyan ENI ile birlikte Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın yapımını üstlenen Çalık Enerji, proje için bir yabancı ortağa daha hazırlanıyor. Rus petrol devi Lukoil ile görüşen Çalık Enerji, ilk kazmanın 2007'nin ikinci yarısında vurulacağını açıkladı.
Tanker trafiğindeki artışı Samsun-Ceyhan boru hattı emecek İtalyan ortağı ENİ ile birlikte, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın inşasını üstlenecek olan Çalık Enerji, proje için bir yabancı ortağa daha hazırlanıyor. Bu ortağın petrol üreten ya da uluslararası piyasalarda petrol pazarlayan bir firma olabileceği belirtilirken, Rus şirketlerinin bu konuda istekli olduğu vurgulanıyor. Çalık Enerji'nin, bu konuda Rus petrol devi Lukoil ile de görüştüğü ve görüşmelerde mesafe kaydedildiği ifade ediliyor. Çalık Enerji'nin Lukoil dışında da çok sayıda firmayla
görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. CERA Konferansı öncesi uluslararası enerji firmalarını bir araya getiren davette soruları yanıtlayan Çalık Enerji yetkilileri, ilk kazmanın 2007 yılının ikinci yarısında vurulacağını açıkladı. İnşaatın ise yaklaşık 2 yıl sürmesi bekleniyor.
BOĞAZ'A NEFES Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile İstanbul Boğazı'ndaki tanker trafiği konusunda önemli adım atılacağını belirten Çalık Enerji Genel Müdürü Erdal Çelik, şunları söyledi: "Şu anda Boğazlardan günlük 2 milyon varil petrol taşınıyor. 2011 yılında bu rakamın 4 milyon varile ulaşacağı belirtiliyor. Boru hattının inşasının ardından 2011 yılına gelindiğinde artan talebin tümünün bizim hattımız üzerinden emileceğini ve Boğazlardaki tanker trafiğinin yine bugünkü seviyelerde olacağını düşünüyoruz."
MALİYETİ DÜŞÜK Boğazlardan tanker ile petrol taşınmasının maliyet olarak yüksek olduğunu da vurgulayan Çelik, "Boğazdan bir tankerin geçişi ve limana ulaşma süresi yaklaşık 5 gün. Hava koşullarına bağlı olarak bu süre uzayabiliyor. Bir günlük gecikmenin varil başına maliyeti 1 dolar. Boru hattı bu riskleri ortadan kaldırarak önemli bir öngörülebilirlik avantajı sağlıyor" diye konuştu. Petrolü Samsun-Ceyhan boru hattı üzerinden taşımanın maliyetinin, Boğazlardan taşımaya göre yüzde 20 ile yüzde 25 arasında daha düşük olduğu belirtildi. Samsun- Ceyhan petrol boru hattı, Bakü- Ceyhan petrol boru hattına paralel olarak Ceyhan'a ulaşacak.