Merkez Bankası, dünkü kritik zirvede faizi yüzde 15'te tuttu. Banka yıllık enflasyonda düşüşün 2007'den önce başlayabileceğini belirtti! Merkez, gerekirse para musluklarının kısılacağı mesajını verdi: 'Gelişmeleri izliyoruz. Para politikasını sıkılaştırabiliriz'.
Para Politikası Kurulu (PPK), Haziran ayı olağan toplantısını dün gerçekleştirdi. Kurul, 7 Haziran'daki olağanüstü toplantıdan çıkan 1.75 puanlık faiz artırımı kararı sonrası, gecelik yüzde 15 olan faizleri değiştirmedi. PPK'dan yapılan açıklamada, son dönemdeki kur artışının Haziran ve Temmuz aylarında enflasyonu yukarıya çekeceği Ağustos'tan itibaren iç talepteki yavaşlamayla beraber döviz kurunun enflasyon üzerindeki dolaylı etkilerinin sınırlı kalacağı vurgulandı. Açıklamada, yıllık enflasyondaki düşüşün 2007 yılından önce başlayabileceğine
işaret edildi. Gerekirse para musluklarının kısılacağı sinyali verildi. PPK'nın, Haziran ayı enflasyonu 3 Temmuz'da açıklandıktan sonra, alınması gereken önlemler ve hedeften sapmanın nedenleri konusunda hem hükümete hem de kamuoyuna açıklama yapması bekleniyor. Kur etkisi nedeniyle haziran ve temmuzda çıkışa geçeceği kesinleşen enflasyonun özellikle Ağustos-Eylül döneminde baz etkisi nedeni ile düşeceği tahmin ediliyor. Ağustos 2005'teki sigara ve içki zamlarının etkisinin bu yıl endeksten ayıklanacağı, dışsal şok olmazsa enflasyonun sonbahara girilirken inişe geçeceği öngörülüyor. PPK ise 2007 yılında enflasyonun yüzde 4'e indirilmesine odaklanıyor. Merkez Bankası yetkilileri, enflasyonda orta vadenin önemine işaret ettiler ve "Hedeften büyük, uzun süreli ve kalıcı sapmalar görüleceğinin belirlenmesi halinde değişiklik yapılabilir. Bu noktada değiliz" dediler.
BUNLAR GEÇİCİ ŞOK Geçici şoklarda ise hedefin değil kısa vadeli tahminlerin değiştirileceğini vurguladılar. Kur artışlarının etkisinin önümüzdeki iki ay boyunca hissedileceğine değinen uzmanlar, cari açıkta yavaşlama, faiz artırımı nedeni ile tüketim talebinde gerileme olacağını kaydettiler. 3 Temmuz'da, Haziran ayı enflasyonu açıklandıktan sonra, alınması gereken önlemler ve hedeften sapmanın nedenleri hem hükümete hem de kamuoyuna açıklanacak. Merkez Kanunu'nun 42. maddesi, "Banka, belirlenen hedeflere ilan edilen sürelerde ulaşılamaması ya da ulaşılamaması olasılığının ortaya çıkması halinde nedenleri ve alınması gereken önlemleri hükümete bildirir ve kamuoyuna açıklar" diyor.