Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın 9 maddesiyle birlikte geçici bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye'de ortalama ömrün 65 olduğuna işaret ederek, 2044 yılında emeklilik yaşının 65'e çıkarılmasının emeklilik hakkını kısıtladığı için Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtmişti.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kamuoyunda "mezarda emeklilik" getiren yasa olarak tanımlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'nın 9 maddesiyle
geçici bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
Cumhurbaşkanı Sezer, daha önce veto ederek Meclis'e geri gönderdiği, ancak yeniden yasalaştırılan Genel Sağlık Sigortası Yasası'nı bu kez Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. 9 maddesi ile geçici bazı maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuran Sezer'in iptalini istediği maddeler arasında, emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını doldurmuş olma şartı getiren hüküm de yer alıyor. Sezer, yaşlılık aylığının hesaplanmasına ilişkin hüküm ile yaşlılık toptan ödemesi ve ihya başlıklı maddenin, bazı kamu görevlilerinin prime esas kazançları ve prime esas kazanç üst sınırını belirleyen maddelerinin bazı hükümlerini de Anayasa'ya aykırı buldu. Sezer, maddeleri veto gerekçesinde emekli olmak için gerekli prim gün sayısı, prime esas kazanç ve yaş sınırı konusunda makul ve ölçülü olunması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'de ortalama ömrün 65 yıl olduğuna işaret etmişti. Sezer, 2044'ten itibaren 65'e yükseltilen emeklilik yaşının, emeklilik hakkını olanaksız kılacağı konusunda uyarılarda bulunmuştu.