'Dalgalanmanın asıl nedeni Japonya, artçı şoklar sürer'
Global piyasalardaki dalgalanmanın asıl nedeninin Japonya olduğunu belirten Soros "Bir düzeltme yaşandı" dedi Ana dalgalanmanın ardından artçı şoklar olacağını belirten Soros "YTL aşırı değerliydi, düzeltme ile daha rekabetçi oldu" dedi.
Global piyasalarda yaşanan ve Türkiye'yi de derinden etkileyen dalgalanmayı herkes ABD'nin faiz artışlarına bağlarken ünlü spekülatör George Soros "asıl neden Japonya" diye konuştu. Japonya'nın aşırı likiditeyi piyasalardan çekmesiyle sıkışıklığın başladığını belirten Soros "Türkiye'deki dalgalanmanın da nedeni bu" dedi. Para sihirbazı adıyla tanınan ancak son yıllarda kurduğu Açık Toplum Enstitüsü ile kendini demokratikleştirmeye adayan Soros Enstitünün dünya çapındaki temsilcileriyle, her 5 yılda bir yapılan toplantıya katılmak için İstanbul'daydı.
Düzenlediği basın toplantısına "Çok önemli bir açıklama yapacağım. O da önemli bir açıklamam olmadığı" diyen Soros soruları yanıtladı. Ekonomiden siyasete kadar bir çok konuda soruyu cevaplayan George Soros şöyle konuştu: DÜZELTME HAREKETİ OLDU Japon Merkez Bankası 32 trilyon yen tutarında likiditeyi Japon bankacılık sistemine enjekte etmişti. Şimdi bu paranın büyük kısmını çekti. Bu da piyasaları ciddi şekilde etkiledi. Son dönemde yaşanan sürece de aşırı likidite fazlasının 'düzelmesi' diyebiliriz. ABD'de faiz oranlarının artmasını çok önemli bir gelişme. Konut piyasasında talebi sonra da tüketici harcamalarını kısabilecek bu politika etkisini uzun vadede gösterir. Bu yüzden ben şahsen son dönemdeki gelişmelerde daha çok, Japonya'da yaşanan düzeltmenin etkili olduğunu düşünüyorum.
Türk Lirası'nın değerindeki düşüş ve borsada yaşananlar, uluslararası bir durum. Yani Türkiye'ye özgü değil. Benzer reaksiyonlar her yerde yaşandı. Siyasi belirsizlik de söz konusu. Çünkü Türkiye seçim sezonuna gelmiş durumda. Önce Cumhurbaşkanlığı, ardından genel seçimler olacak. Belirsizlik var, piyasalar belirsizlik sevmez. Ama tabii piyasalar bozulmasın diye seçim de gözden çıkarılamaz. Çeşitli belirsizlikler nedeniyle Türkiye'nin seçim süreci çok önemli.
YTL AŞIRI DEĞERLİYDİ Likidite fazlasının eritilmesi sürecinin üçte ikisi tamamlandı. Bunun sonucunun ne olacağını şu anda değerlendiremeyiz. Belli etkiler hissedilecektir. Hedge fonlarında hissedilecek etkiler var. Bu fonların birçoğu borçlanma ile yatırım yapıyor. Onların etkisi daha sonra görülür. Bunu depremlere benzetebiliriz. Deprem oluyor, ardından artçı depremler geliyor. Böyle bir süreç yaşanabilir. Likidite fazlası ve risk iştahı YTL'yi aşırı değerlendirmişti. YTL'nin değerinin düşmesi Türk ekonomisini daha rekabetçi yaptı.
PARAMI İDEALİME HARCARIM Açık Toplum Vakfı olarak Türkiye'de son 5 yılda 8 milyon dolar harcadık. Toplamda bütün dünyadaki faaliyetlerde 400 milyon dolar harcıyorum. Yaptığım iş beni çok gururlandırıyor. Yanılabilirlik, içgörü, düşünebilirlik ve açık toplum... Bunlarla finans piyasalarında çok başarılı oldum. Misyon edindim, ideallerim var. Paramı buna harcamaya hazırım."