Kadife devrimlerin mimarı güç mü kaybediyor?
Para sihirbazı George Soros, "Kadife devrimlerin" mimarı mı? Kendisi, "Darbelere karşıyım" diyor. Nedenini bilmiyoruz ama sürekli savunma halinde. Soros, hiç şüphe yok ki dünyanın en zengin adamlarından biri. O yüzden demokrasi geleneği olmayan ülkelere para gücüyle "hükmedebilme" kapasitesine sahip. Hâlâ eski Sovyet coğrafyasındaki ülkelere desteği sürüyor. Turuncu, gül diye isimlendirilen kadife devrimler, her nedense Soros'un destek verdiği ülkelerde gerçekleşiyor.
Yolsuzluk polisi Gürcistan, devrime rağmen Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) üye. 4.5 milyon nüfusuyla Kafkasların en stratejik ülkesi ünvanını taşıyor. 37 yaşındaki Cumhurbaşkanı Mikail Saakaşvili, "Gül" devrimiyle birlikte ABD yanlısı bir tutum takınmış. Rusya ile ilişkileri dondurmuştu. İddialara göre Gürcistan hâlâ ABD'den mali yardım alıyor. Bu durum Rusya'yı rahatsız ediyor. Ortada 1990 yılında dondurulan "Abhazya ve Güney Osetya" gibi ciddi bir sorun var. Üstelik yolsuzluk had safhada. Gürcistan, özellikle yolsuzlukla mücadele konusunda Soros'un desteğini almış. Dünyada yolsuzluk polisi olan tek ülke Gürcistan. Yolsuzluk polisi neredeyse islam dünyasının şeriat kurallarını uyguluyor. Sıkı bir denetim var. Fakat kısa bir süre önce Gürcistan strateji değiştirdi. Rusya'ya zeytin dalı uzattı. Hatta geçen hafta Moskova'da düzenlenen 10. Uluslararası Ekonomi Forumu'na Cumhurbaşkanı düzeyinde katıldı. Ve, BDT'den kopmayacağı mesajını tekrarladı. Harıl harıl Rusya ilişkilerini sağlıklı bir zemine oturtmak için çaba harcıyor. Öyle ya, niye?
Ticari ambargo Nedeni belli. Moskova, temmuz ayında iki önemli zirveye ev sahipliği yapıyor. 12-15 Temmuz tarihlerinde G-8 Başkanlar Zirvesi var. 20 Temmuz'da ise Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) zirvesi yapılacak. Her iki zirve, Gürcistan açısından kritik. Çünkü Gürcistan ekonomik açıdan darboğazda. Rusya, 27 Mart'ta aldığı bir kararla Rusya'ya Gürcü ürünlerinin ithalatını yasakladı. Gürcistan, ihracatının yüzde 80'ini Rusya'ya yapıyordu. Yılda 70 milyon litre şarap üreten ve madensuyu Borjomi'ye çok güvenen Gürcistan'ın bu ürünleri şimdi Rusya'ya kaçak olarak giriyor. Ksacası "ticari ambargo" gündemde. O yüzden BDT zirvesinde gündemin ana konularından birisi Rusya-Gürcistan olacak. İşte böyle bir süreçte Gürcistan niye vites kırdı? Yüzünü yeniden niye Rusya'ya çevirdi? İş ve aş rengi belirliyor. Çok açık. Gürcistan, Rusya pazarını kaybetmek istemiyor. Para sihirbazlarına da pek fazla güvenmiyor. İlginç olan bu. Siyasi parametreler değişiyor.
|