|
|
|
|
|
|
Bu kafeye buğday unu giremiyor
Bahar Yaka kafesinde, kendisi gibi çölyak hastalarına buğday unu kullanmadan pasta ve kurabiye yapıyor.
Çölyak hastalığı, yani gluten bulunan gıdalara karşı hassasiyet dünyada her 200 kişiden birinde ortaya çıkabilen bir hastalık. Gluten ise tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunuyor. Glutene karşı hassasiyeti olan kişide, bu tip gıdalar tüketilince genelde ishal ile başlayan birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Dört yıl önce çölyak hastası olduğunu öğrenen Bahar Yaka (32) da Türkiye'deki kayıtlı 400 bin çölyak hastasından biri. Yaka, bir süre önce buğday unu kullanılmadan yaptığı pasta, börek ve benzeri ürünleri satışa sunmak için Miss Caramel isimli bir kafe açmış. Tüm amacı kendisi gibi çölyak hastalarının rahatça pasta ve benzeri unlu gıdalardan tüketebilmesi. Un kullanmadan hazırladığı gıdaların tariflerinden oluşan kitabı ise çok yakında piyasaya çıkacak. Dört yıl önce ikizlerinin doğumundan sonra birtakım rahatsızlıklar geçiren Bahar Yaka, doktorların bile bir yıl boyunca ne tür bir hastalığa yakalandığını anlayamadıklarını anlatıyor: Çölyak hastalığının henüz bir tedavisi yok. Doğal olarak ilaç da kullanılmıyor. Yapmaları gereken tek şey ise unlu gıdaları hayatlarından çıkarmak. "Erişkin hastaların hayatlarından pasta, börek ve benzeri şeyleri çıkarmaları kolay olsa da çölyak hastası bir çocuğun doğum gününde pasta yiyememesi dokunuyordu en çok bana," diyor Bahar Yaka ve un kullanmadan yaptığı pastaları çocuklar yiyince çok mutlu oluyor. Yaka, unun her türlü katkı maddesinde bulunmasından dolayı ekmek, pasta ve benzeri ürünlerin dışında, yoğurt, peynir gibi gıdaları da tüketemediklerini anlatıyor: "Hastalığınız konusunda bilinçlenmek çok önemli. Buğday unu ve buğday nişastasının en önemli katkı maddesi olması hayatımızı daha da zorlaştırıyor."
KOMŞULAR DA MÜDAVİMLER ARASINDA Yaka bu yüzden evde yoğurt, peynir yapmaya, pirinç ve mısır unundan ekmek üretmeye başlamış. Yaka, "Yurtdışındaki marketlerde her türlü ürün var. Biz de sadece bir marka bisküvi ve İstanbul Halk Ekmek'in ürettiği bir ekmek dışında bir şey yok. Tek dileğimiz burdaki üreticilerin de bizler için bir şeyler yapmaları," diyor. Bakırköy'deki kafesinin müdavimleri sadece çölyak hastaları değil. Yaka'nın, hiç buğday unu kullanmadan yaptığı leziz pasta, börek ve kurabiyelerin en büyük müdavimleri komşuları. Tariflerini https://gastronot. blogspot. com isimli sayfada herkesle paylaşıyor. Bahar Yaka, çektiği mutfak fotoğraflarını ise https://kitchenart. blogspot.com isimli sitede yayınlıyor.
AYNUR ERDEM
|
|
|
|
|
|
|
|
|