|
|
|
|
|
|
Ciwan Haco Hülya'yla düet yapmak istiyor
Batman'daki unutulmaz konserinden üç yıl sonra, yeni albümü Off'un tanıtımı için tekrar Türkiye'ye gelen Haco, Türklerin ilgisinden çok memnun.
Kendisi değil anadili politik
Türkiye'de en çok albüm satan sanatçılardan Ciwan Haco'nun yeni çalışması Off piyasaya çıktı. Suriye kökenli bir Kürt olan Ciwan Haco Türkiye'de gördüğü ilgiden onur duyuyor.
Ciwan Haco, Suriye'nin, Türkiye sınırına yakın bir köyünde doğmuş. Liseden sonra Almanya'ya gitmiş, Bochum Üniversitesi'nde müzik okumuş. Ciwan Haco'nun adını belki çok sık duymuyorsunuz ama o Türkiye'de albümleri en yüksek satış rakamlarına ulaşan sanatçılardan biri. Şarkılarını Kürtçe söylediği için uzun yıllar boyunca Türkiye'de konser veremeyen Ciwan Haco iki yıl önceki turnesinde yüz binlerce hayranıyla buluştu, verdiği her konsere binlerce kişi geldi. Geçen yıl Nevroz kutlamaları sırasında 400 bir nüfuslu Batman'daki konserine 300 bin kişi katılması popüler müzik tarihinde bir rekor sayılıyor. Ciwan Haco ile yeni albümü Off üzerine konuştuk.
- Müziğinizi nasıl tanımlıyorsunuz? - Etnik-pop, etnik caz.
- Buralara ait bir müzik yapıyorsunuz. Çalıştığınız müzisyenlerin ise çoğu Batılı. Genellikle İsveçliler'le birlikte çalıyorsunuz. Neden böyle? - Ben buralardan ayrıldığımda ilk olarak Almanya'ya gittim. Orada tanıdığım ilk müzisyenler de Almanlar oldu. Müziğe böylece başladım. Daha sonra bu neden bizim işimiz olmasın, neden profesyonel olarak müzikle ilgilenmeyeyim diye düşündüm. Ben bu ilişki biçimini çok seviyorum, bir Avrupalı benimle çaldığı zaman kendi gibi çalıyor, ben de kendim gibi söylüyorum ve ortaya bir bileşke çıkıyor. Bu bileşke çok güzel bir duygu yaratıyor, bir hoşluk yaratıyor.
AYDIN BİR AİLENİN ÇOCUĞU - Uzun yıllardır Batı'da yaşıyorsunuz. Bildiğim kadarıyla eşiniz de İsveçli. - Hayır, İzlandalı.
- Özür dilerim. Buna karşılık parçalarınızda Kürt köy hayatına ilişkin konular var. Kendi yaşadıklarınızdan, kendi yaşadığınız ortamdan çok az bahsediyorsunuz. - Köylüyü yorumlamak gerekiyor. Ben birçok olay üzerine, birçok konu üzerine şarkı söylüyorum. Ben bir Kürt çocuğu olduğumu inkâr etmiyorum, bir köyde büyüdüm. Köyde hayat da çok kolay değildir. Ama ben köydeyken çok okurdum, Garcia Marquez okurdum, Beatles dinlerdim. Bunları da bilirdim yani. Aşiretimin, ailemin çoğu okumuş insanlardı. Bizi de okumak konusunda teşvik ederlerdi.
- Ama şimdi şehirdesiniz ve Kürtlerin ciddi bir kısmı da şehirde yaşıyor. - Ben birçok olay üzerine, birçok konuda şarkı yaptım. Sizin bahsettiğiniz parçaların bir kısmı da geleneksel şarkılar zaten.
- Kal adlı parçanızda torunu yaşındaki bir kıza göz koyan yaşlı bir dede anlatılıyor. Böyle ilişkiler sizce yaygın mı? - Evet, böyle şeyler var. Ama sadece Kürtler arasında değil. Bazen Berlin'de yürürken 60-70 yaşındaki bir adamın yanında 20-25 yaşında bir kızla yürüdüğünü görürsünüz. Bu dünyanın her yerinde yaşanan bir sorun, Kürtlükle alakası yok. Bir gün böyle şeyler kalmayacağını umuyorum ama bunun olabileceğinden pek de emin değilim.
- Şarkılarınızda açık bir erotizm var. Halbuki Kürt kültüründe erotizm çok az. -Geleneksel Kürt kültüründe erotizm vardır. Yoğun bir erotik kültür vardır.
- Çağdaş kültürde? - Maalesef çağdaş kültürde daha az. Ama geleneksel parçalarda örneğin kadınların göğüsleri tasvir edilir, boyları bosları tasvir edilir. Çok açık bir biçimde yapılır bu.
AVŞAR KIZINA HAYRAN - Siz hangi müzisyenleri dinlemeyi tercih ediyorsunuz? - İsim vermek istemem de, flamenkodan Türkçe şarkılara, caza kadar her şeyi dinliyorum, her rengi seçiyorum. O günkü ruh halim neyse ona göre; keyfim yerindeyse pop dinlerim.
- Tercih ettiğiniz isimler neler? - U2...
- Türkiye'den beğendiğiniz, birlikte düet yapmak istediğiniz bir sanatçı var mı? - Var. Hülya Avşar.
- Hülya Avşar'ı beğeniyor musunuz? - Evet, şimdi de onun programından geliyorum. Çok beğeniyorum onu. Çok saygı duyuyorum.
- Şarkılarını da beğeniyor musunuz? - Şarkılarını da beğeniyorum ve ona karşı çok özel bir saygım var.
Ayşe DÜZKAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|