Ne oldu da piyasalara bu kadar güçlü satış dalgası geldi? Neden tek değil. Son türbülansı diğerlerinden ayıran temel fark da burada. Diğer üç türbülansa göre tek nedeni yok. Hatta dış piyasalardaki bu ana neden yanında çok sayıda iç neden ve başka nedenler de var. Hemen hemen bütün olumsuzluklar bir araya gelmiş gibi bir görüntü var. Sıralayalım.
Global likidite ılımlı bir şekilde değişiyor. Likiditenin artış hızı yavaşlıyor. Faizler yükseliyor. Borsalarda da düşüşler var.
Global likiditenin risk alma iştahında belirgin bir
azalma yok. Ama geçmişe göre seçici davranışlar ön plana çıkmaya başladı. Özellikle cari açığı yüksek ülkelerden, siyasi belirsizlikleri artacak ülkelerden kaçış eğilimi dikkati çekiyor.
İran'ın ABD ve Batı ile krizi tırmanıyor.
Petrol fiyatları yükseliyor. Altın başta olmak üzere diğer emtia fiyatlarının rekor düzeylere yükselmesi global enflasyonda yükselme korkusunu beraberinde getiriyor.
Türkiye'nin cari açığı tırmanıyor.
En iyi olduğumuz alanlardan alanlardan biri enflasyonda yeni bir risk ortaya çıktı. Nisan ayından sonra mayıs rakamlarının nasıl çıkacağı büyük önem taşıyor.
Merkez Bankası'nın atama süreci, ilk faiz toplantısında faizi düşürme kararı alması ve sonrasında enflasyondaki çıkış kredibilite kaybına ve güven azalmasına yol açtı.
Sosyal güvenlik reformunun, özüne ilişkin bazı gerekçelerle Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesi özellikle yabancıların ileriye yönelik beklentilerini değiştirdi. Reformun akibetinin ne olacağı şimdilik bilinmiyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçim takviminin giderek yaklaşması siyasi tansiyonu ve belirsizliği artırıyor.
IMF'nin borçalarını ödeyerek Türkiye'den erken gönderilmesi hem IMF programı çabasını zayıflattı hem de erken seçimi çağrıştırdı.
Yabancı bankalara stopaj sorgusu da bonoda satışları tetikledi.
İşte geçen haftayı 2001 sonrası piyasa gelişmelerinden farklı kılan, bunca olumsuzluğun bir araya gelmesi.