Para ve sermaye piyasalarında yaşanan hareketliliğin nedenleri özetle şöyle sıralanıyor:
*Global piyasalarda likiditenin gelişmiş ülkelere kayacağı endişesi *Nisan enflasyon verileri *Cari açık tehlikesi *Sosyal güvenlik reformunun veto edilmesi
MERRILL LYNCH:KRİZ BAŞLANGICI DEĞİL
Merrill Lynch Türkiye Direktörü Kubilay Cinemre, piyasalarda yaşanan dalgalanmanın bir kriz başlangıcı olmadığını belirterek, ''Sadece yeni seviyeye geliyor. Türkiye'nin temel yapısında hiçbir değişiklik yok'' dedi. ''Şirketlerde
Büyümenin Finansmanı'' konulu seminerde konuşan Cinemre, piyasaların son durumunun ''erken'' değil, ''normal'' seçimlere olan sürenin kısalmasından kaynaklandığını söyledi.
Cinemre, bu yüzden normalde fiyatlandırılmayan risklerin artık fiyatlandırılmaya başlandığını belirterek, ''Terör, İran, irtica gibi konular Türkiye'nin gündemine yeni girmedi, bunlar hep vardı. Sadece seçimler yaklaştığı için bir belirsizlik oluştu'' dedi.
Türk ekonomisinin son yıllarda bir geçiş dönemi yaşadığını anlatan Cinemre, bu yüzden bazı dengesizliklerin olduğunu ve piyasanın yeni dengeler bulduğunu dile getirdi.
Kubilay Cinemre, ''Piyasalarda geçtiğimiz hafta yaşanan durum bir kriz başlangıcı değil, sadece yeni seviyeye geliyor. Türkiye'nin temel yapısında hiçbir değişiklik yok. Bir hafta içinde, hatta bugün yarın yeni fiyat dengesi bulup sakinleşeceğini düşünüyorum'' diye konuştu. Türkiye'de enflasyonun yüzde 8'lere gerilese de hala yüksek seviyede olduğunu kaydeden Cinemre, enflasyonun yüzde 2-3 civarında olması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin uzun vadeli finansmanı daha yeni gören bir ülke olduğunu belirten Kubilay Cinemre, Türk lirasında da artık borçlanma enstrümanları bulunduğunu, bu süreçte öncelikle finansal ortaklar bulunması gerektiğini anlattı.
CREDİT SUISSE:MERKEZ MÜDAHALE ETMEYECEKTİR
Credit Suisse'den ekonomist Berna Bayazıtoğlu yayınladığı günlük raporda, "Bizim görüşümüze göre Merkez Bankası kısa vadede piyasaya müdahale etmeyecektir. Sanıyoruz ki, Merkez Bankası yabancıların yüklü alım yaptığı piyasada müdahalenin etkisiz kalacağını görüyordur. Merkez Bankası'nın Mayıs 2004'teki son alım müdahalesinde sepet değeri 1.70'e yakındı" dedi.
"ABD ENFLASYON VERİLERİNİN ETKİLERİ İZLENECEK"
Yabancı bir bankanın Hazine yetkilisi, "İç piyasada ABD enflasyon verileri ve bunun FED faiz kararlarına etkileri izlenecek. Temel faktörlerin güçlü olması ve liranın özellikle euro karşısında değer kaybetmesinin cari açık açısından olumlu olması nedeniyle sabit getirili kıymetler için verdiğimiz 'tut' önerisini koruyoruz" dedi.