Kurdaki hareketlilikte dış faktörlerin içteki gelişmelerden daha etkili olduğunu belirten Devlet Bakanı Babacan dış etkileri; Fed'in faiz artırımı, petrol, altın fiyatlarının rekor kırması olarak sıraladı.
Devlet Bakanı Ali Babacan, mali piyasalardaki son hareketlilikte dış faktörlerin iç faktörlerden daha etkin olduğunu söyledi. Babacan mali piyasalarda kayda değer bir hareketliliğin görülmeye başlandığını, bu hareketliliğin 10 Mayıs sonrasında belirgin hale geldiğini belirterek şunları kaydetti:
"8-12 Mayıs haftasında en
çok işlem gören Hazine kâğıdının faizi, yaklaşık yarım puan artarak yüzde 14.55'e yükselmiş, Türk Lirası önceki hafta sonuna göre, dolar karşısında yüzde 5.8, Euro karşısında yüzde 7.9, sepet karşısında ise yüzde 7 değer kaybetmiş, İMKB 100 Endeksi önceki hafta sonuna göre yüzde 5 değer kaybederek 41.971'e gerilemiştir.'' ETKİ SINIRLI KALACAK
D-8 Zirvesi için geldiği Bali Adasında soruları yanıtlayan Babacan, şunları söyledi: "Dış faktörlerden en önemlisi, 10 Mayıs'ta FED'in faiz oranını çeyrek puan artırarak yüzde 5'e çıkarması ve gelecek faiz kararlarının ekonomik görünüme göre şekilleneceğini açıklaması. Ayrıca Avrupa ve Japon Merkez Bankası'nın faiz artırma beklentileri de güçlendi. Dış faktörlerden bir diğeri ise petrol, altın ve diğer emtia fiyatlarının rekor seviyede artması. Bu gelişmeler Türkiye ile birlikte gelişmekte olan ülkeleri de etkiledi. 10 Mayıs'a göre; dolar karşısında Brezilya reali yüzde 3.4, Meksika Pesosu 2.2 , Türk Lirası yüzde 3.42 değer kaybetmiştir.
Borsalarda ise Dow Jones (ABD) yüzde 2.1, Brezilya yüzde 4.2, Meksika yüzde 2.6, İMKB yüzde 3.73 değer kaybetmiştir." Babacan, uygulanan programı aynı kararlılıkla devam ettireceklerini belirterek, ''Son üç buçuk yıldır içerde ve dışarıda meydana gelen pek çok gelişmenin ekonomimiz üzerinde etkisi nasıl sınırlı kaldıysa, bundan sonraki gelişmelerin etkisi de sınırlı kalacaktır'' dedi.