|
|
|
Unakıtan: Müdahale söz konusu değil
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, piyasalarda son günlerde yaşanan hareketliliği değerlendirirken, şu anda ''herhangi bir müdahalenin söz konusu olmadığını'' belirtti.
Unakıtan, Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyetini kabulünden önce, gazetecilerin sorularını yanıtladı.Bakan Unakıtan, piyasalardaki hareketliliğin ''kriz sinyali olarakalgılandığı'' ifade edilerek yorumunun sorulması üzerine, öncelikle Türkiye'de piyasalar normalleştikçe, dış piyasaların da daha belirleyici olmaya başladığını söyledi.
''Türkiye
artık global bir oyuncu oluyor'' diyen Unakıtan, dolayısıyla Türkiye'ye sermaye giriş çıkışlarının sadece Türkiye'deki şartlara bağlı olmadığını, dışardaki koşullardan çok fazla etkilendiğini söyledi.
Gelişmiş ülkelerde faizlerin yükselmesiyle birlikte, gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru bir akış yaşandığını dile getiren Unakıtan, bu durumun yalnız Türkiye için değil, Brezilya, Meksika gibi gelişmekte olan ülkeler için de geçerli olduğunu söyledi.Bu durumun ''Türkiye'ye has bir hadise olmadığını'' vurgulayan Unakıtan, ''bir ülkenin bütçesine bakacaksınız, eğer orada mali disiplin tam devam ediyorsa, bu tür hareketlerden katiyen korkmayacaksınız'' dedi.
''SULAR DURULUR, HİÇ MERAK ETMEYİN''
Bu tür durumların, serbest piyasa koşulları içinde olabileceğini vurgulayan Unakıtan, bu nedenle ''korkmanın, paniğe kapılmanın'' yersiz olduğunu söyledi.Unakıtan, ''bu tür hareketler (dalgalanma) olabilir, bundan sonra tekrar sular durulur, hiç merak etmeyin'' dedi.Bakan Unakıtan, piyasalardaki gelişmelere karşılık şu anda herhangi bir müdahalenin söz konusu olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlarken, ''şu anda müdahaleye gerek yok. Herhangi bir müdahale sözkonusu değil'' dedi.
Merkez Bankası'nın bağımsız bir kuruluş olduğuna dikkati çeken Unakıtan, bu nedenle onlar adına yorum yapmadığını, Hazine, Maliye, Ekonomi yönetimi bakımından müdahale gerektiren hiç bir şey olmadığınıvurguladı.
Unakıtan, bir başka soru üzerine, konunun Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldiğini, kendisinin IMF heyeti ile yapacağı toplantı nedeniyle toplantıdan erken ayrıldığını, ancak Hükümet Sözcüsü'nün konuya ilişkin açıklama yapabileceğini söyledi.''Müdahalenin hangi koşullarda oluşabileceğine'' dönük soru üzerine Unakıtan, bu konuları konuşmak bile istemediğini belirterek, ''çünkü bugünkü olanlarla uzaktan yakından ilgisi olan konular değil''dedi.
''ÖDEME VE GELİRLERDE DÖNEMSEL KAYMALAR OLABİLİR''
Yabancılar tarafından dillendirilen ''gerektiğinden fazla harcama yapıldığı ve bu çerçevede mali disiplinden uzaklaşıldığına'' ilişkin iddia ve görüşlerin hatırlatılması üzerine Unakıtan, ödemeler ve gelirlerde dönemsel olarak bazı kaymalar olabileceğine işaret ederek, şöyle devam etti: ''Biz bunu özellikle bazı nedenlerle yapıyoruz. Biliyorsunuz sağlıkta bir dönüşüm politikası uyguluyoruz. Bu dönüşüm projesinin birgereği olarak bazı harcamaları daha önce yaptık. Bu demek değildir ki çok büyük açıklar verecek, çok büyük sıkıntılar verecek.
Nitekim 4 aylık bütçe sonuçlarını açıkladık. Dört ayda bizim açığımız 4 milyar YTL oluyor ki önümüzdeki dönemde bütçenin fazla vereceği aylar da var. Onu da düşündüğümüz zaman, geçen sene 9,7 verdik, bütçe açığımız yüzde 2 oldu. 2006 yılında onun da altında bütçe açığı söz konusu olacak. Bu bakımdan Almanya, Fransa, büyük avrupa devletlerinin bütçe performansı, bütçe açıklarında erişemeyeceği bir durumdur.
O bakımdan Türkiye'de bir mali disiplin vardır. Bütçe, fevkalade mali disipline uygun bir seyir izlemektedir.''
(AA)
|