Babacan, kurdaki ani çıkışı yorumladı: Etkisi sınırlı olur Devalüasyon ve kriz sözleri pervasızca kullanılmamalı.
"Hükümetibaşarısız göstermek adına piyasalardaki gelişmelerin gerçek boyutlarını aşarak işlenmesi doğru değil."
Dövizdeki yükselişin kaynağı yurtdışı
Kurdaki hareketlilikte dış faktörlerin içteki gelişmelerden daha etkili olduğunu belirten Devlet Bakanı Babacan dış etkileri; Fed'in faiz artırımı, petrol, altın fiyatlarının rekor kırması olarak sıraladı.
Devlet Bakanı Ali Babacan, mali piyasalardaki son hareketlilikte dış faktörlerin iç faktörlerden daha etkin olduğunu söyledi. Babacan mali piyasalarda kayda değer bir hareketliliğin görülmeye başlandığını, bu hareketliliğin 10 Mayıs sonrasında belirgin hale geldiğini belirterek şunları kaydetti: "8-12 Mayıs haftasında en çok işlem gören Hazine kâğıdının faizi, yaklaşık yarım puan artarak yüzde 14.55'e yükselmiş, Türk Lirası önceki hafta sonuna göre, dolar karşısında yüzde 5.8, Euro karşısında yüzde 7.9, sepet karşısında ise yüzde 7 değer kaybetmiş,
İMKB 100 Endeksi önceki hafta sonuna göre yüzde 5 değer kaybederek 41.971'e gerilemiştir.''
ETKİ SINIRLI KALACAK D-8 Zirvesi için geldiği Bali Adasında soruları yanıtlayan Babacan, şunları söyledi: "Dış faktörlerden en önemlisi, 10 Mayıs'ta FED'in faiz oranını çeyrek puan artırarak yüzde 5'e çıkarması ve gelecek faiz kararlarının ekonomik görünüme göre şekilleneceğini açıklaması. Ayrıca Avrupa ve Japon Merkez Bankası'nın faiz artırma beklentileri de güçlendi. Dış faktörlerden bir diğeri ise petrol, altın ve diğer emtia fiyatlarının rekor seviyede artması. Bu gelişmeler Türkiye ile birlikte gelişmekte olan ülkeleri de etkiledi. 10 Mayıs'a göre; dolar karşısında Brezilya reali yüzde 3.4, Meksika Pesosu 2.2 , Türk Lirası yüzde 3.42 değer kaybetmiştir. Borsalarda ise Dow Jones (ABD) yüzde 2.1, Brezilya yüzde 4.2, Meksika yüzde 2.6, İMKB yüzde 3.73 değer kaybetmiştir." Babacan, uygulanan programı aynı kararlılıkla devam ettireceklerini belirterek, ''Son üç buçuk yıldır içerde ve dışarıda meydana gelen pek çok gelişmenin ekonomimiz üzerinde etkisi nasıl sınırlı kaldıysa, bundan sonraki gelişmelerin etkisi de sınırlı kalacaktır'' dedi.
sayin babacan, FED ust uste kac seferdir faizleri artiriyor altin kac gundur artiyor petrol fiyatlari IRak savasindan bu yana devamli artiyor her yaz geldiginde de mevsim dolayisiyla arz talep meselesinden dolayi artar yapmayin allah askina bu zavalli secmenlerinizi aldatmayin sicak para soguk para geldigi gibi gitti iste bir gecede uctu adamlar paralarini alip bu kadar basit resmen devaluasyon oldu Merkez mudahale edemezmiydi etmedi ettirilmedi etse de rezil olurlardi zaten devaluasyona alistigi icin kimsenin sesi solugu cikmiyo ihracatci biraz nefes aldim saniyor neyseki siz geldiginizden bu yana yatirimlar durdu yoksa simdi gor bakalim esnaf Ahmet leasing borcunu odeyebilirmiydi yeter artik yeter bicak kemige dayanmadi bicak kemikten iceri girdi iliklerimize isledi evden getire getire evde bisey kalmadi hepsini maliye topladi yeter sizden cektigimiz birakin o deri koltuklarinizi artik
metin mert
15.05.2006 04:33:47
FED in faiz artirimi ile dolarin Turkiyedeki baglantisini bulmak ,ekonomide kendi kendine ( sansina!) iyi giden islerin bir an once ters donmesi ile aciklansa daha iyi olur.FED defalarca faiz artirima gitti, Turkieyede ise tamtersi dolar dusmeye devam etti! SImdi ise FED faiz artirimina ara verecegini sinyal verdi ve dolar dunya borsalarinda dusmeye basladi . Bakan soyledigi seyin farkinda degil!!