Tahvil getirilerinin artması ve enflasyon ve küresel ekonomik büyümeyle ilgili kaygıların yatırımcının daha yüksek riskli kağıtlara olan güvenini zayıflatması nedeniyle, dünya çapında gelişmekte olan ülke para birimleri keskin bir şekilde düştü.
Satışlar, ABD, Japonya ve Euro bölgesi ülkelerin tahvillerinin uzun yılların en yüksek düzeylerine yakın seyrederken, dünya borsalarındaki hızlı düşüş sırasında meydana geldi. Analistler, büyük piyasalarda faiz oranlarının artmaya devam etmesiyle ilgili endişelerin, küresel ekonomik büyüme üzerinde
bir soru işareti oluşturduğunu ve bunun da petrol ve metal piyasalarında satışları tetiklediğini söyledi.
Milan'da UBM'de bulunan gelişmekte olan ülke piyasaları araştırma bölüm başkanı, Marco Annunziata, "10 yıllık ABD Hazine tahvili getirilerinin daha da artmasıyla, gelişmekte olan ülke piyasalarındaki spreadler artık çok çekici gelmiyor ve riskin yeniden fiyatlandırılması süreci devam ediyor" dedi.
En çok kaybeden para birimleri ise, mevcut durumda finanse edilmesi daha da zorlaşan cari işlem açığıyla zayıflayan Türk Lirası ve Güney Afrika randı oldu.
Diğer yandan Güney Afrika para birimi rand, altın fiyatlarının yüzde 3 düşmesinden etkilenmedi ve dolar karşısında 6.48 civarına geriledi.