Başbakan Erdoğan, 'Faizi yeniden tanımlayalım" önerisinin ardından İslami bankacılık söylemini de eleştirdi: Bu tanım İslam ülkeleri için bir tuzak ve İslam karşıtlarının faizsiz finansa yaklaşımını olumsuzlaştırır.
BaşbakanTayyip Erdoğan 'İslam bankacı lığı' söyleminin İslam ülkeleri için bir tuzak olduğunu ve İslam karşıtlarının faizsiz finans sistemine yaklaşımını olumsuzlaştıracağını söyledi. Erdoğan, "Buna dini bir yaklaşım kılıfı giydirilirse bizim için ayrı bir sıkıntı olur" dedi. Başbakan Erdoğan'ın D-8 zirvesinin basına kapalı oturumunda söylediği faizin tanımı ve 'islami bankacılık' konusundaki tartışma yaratan sözleri netleşmeye başladı. Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada paranın dini, milleti, vatanı olmadığını belirterek "Para adeta cıva
gibidir, nerede uygun zemin bulursa oraya akar" dedi. D-8 ülkelerinin kullandığı İslami bankacılık söylemini eleştiren ve bunda gördüğü tehlikeye dikkat çeken Erdoğan şöyle devam etti:
FAİZİN TANIMI YAPILMALI "İslami bankacılık söylemi ile mi ortaya çıkacağı z, yoksa faizsiz finans anlayışıyla mı ortaya çıkacağı z? Eğer İslami bankacılık, İslam bankacılığı söylemiyle ortaya çıkarsak korkarım ki bu bizim için farklı bir tuzak durumuna da düşer. Ve bu tam aksine İslam karşıtlarını faizsiz finans sistemine karşı olan yaklaşımını uzaklaştırır. Ve buna bir dini yaklaşım kılıfı giydirilirse bizler için ayrı bir sıkıntı olur." Erdoğan, faizin yeniden tanımlanması gerektiğini ve bunun isabetli bir karar olacağı nı belirtirken D-8'in bu konuda bilimsel çalışma yapmasının gerekliliğine işaret etti. Toplantıya katılan ülkeler Erdoğan'ın bu önerisini dikkatle dinlerken bazı liderlerin bu konuda notlar aldığı görüldü.
YORUMU BAŞKASI YAPSIN D-8 zirvesinin ardından gazetecilerin soruları nı yanıtlayan Başbakan Erdoğan, faizin tanımı ve İslam bankacılığı konusundaki sözlerine ilişkin bir değerlendirme yapmadı. Erdoğan, "Ben yorum yapmayacağı m. Ben zaten bilgiyi verenim. Dolayısıyla benim dışımdaki kişilerin bu yorumu yapması lazım" dedi. Erdoğan 'D-8'in küresel bir aktör olma yolunda ilerleyip ilerlemediğinin' sorulması üzerine, "Şu anda bu sekiz ülkenin toplam milli gelirleri 1 trilyon doları buluyor. İyi bir plan program uygulanırsa 9 yılın ardından inanıyorum ki çok daha iyi bir performansa ulaşır. İyi bir başarı yakalarız" diye konuştu.