| |
|
|
Devlet hastanesi mi kozadan çıkan kelebek mi?..
Demişim ki... Oraya ilk gidişim 1977'de. Genç bir gazeteciyim ve Diyarbakır'la ilgili çalışmalar yapıyorum. Yolları, sokakları, okulları, insanları yakın plan yaptıktan sonra bir de hastaneyi görmek istemiş, gitmişim. İlk an ve büyük bir hayal kırıklığı. Pis, bakımsız, derbeder, donanımsız, neredeyse hekimsiz bir koca kortu duruyor önümde. Bina dev gibi ama içi kof küf yığını.
Pasaklı mı pasaklı Yataklar yolgeçen hanlarının döşeği adeta. Koridorlar, odalar, cihazlar öylesine bakımsız ve dökük ki hastaneden çok pasaklı bir marangoz atölyesine benziyor. Sonra yıllar geçiyor aradan. Bu süre içinde ne zaman kente gitsem uğrak yerlerimden biri oluyor Diyarbakır Devlet Hastanesi. O ilk izlenime göre her defasında biraz daha iyileşmiş buluyorum orayı ama olması gerekenin hayli altında bir manzara çıkıyor karşıma.
Aman dikkat!.. Ve bugünlerde yine Diyarıbekir'de yine devlet hastanesindeyim. Ama gözlerim inanmamakta direniyor yeni hallerine. O insanın içini karartıp daraltan. "Burada sağlık bulmak bir yana sağlığını kaybetme yeter" dedirtecek durumlar tamamen yok olmuş gitmiş. Adeta 5 yıldız özel hastanelerin benzeri kurulmuş yerine. Daha kapı girişinden başlayıp, katlara, koridorlara, odalara, zulalara sinmiş bir sıcaklık, yakınlık sarıyor insanı. Abartısız söylüyorum her yer pırıl pırıl parlıyor. Başhekimden hasta bakıcılara kadar herkes yaptığı işin sorumluluğunu, bilincini ve duyarlılığını taşıyor. Geceleri gündüze katmış. Takım ruhuna emek katmış ve bir enkazı sağlık mabedine çevirmişler ne güzel. Kozadan çıkan renkli bir kelebeğe dönmüş hastane.
Sistemde çağdaşlık Bir bakıyorsunuz hastaneye döşenen şeffaf boruların içinden, basınçlı hava yardımıyla servislere kan örneği dolu kutular geçiveriyor. Laboratuara en kolay en hijyen yoldan ulaşım sağlanıyor böylelikle. Pnömatik adı verilen bu sistem sayesinde personelin zaman kaybetmesi de önleniyor.
Bilgisayar kontrolü Bilgisayar kontrolü her servisin ara bağlantısını kurarken bir yandan da ana hafızaya her türlü bilgi depolamasını yapıyor. Nükleer Tıp Merkezi, Fizik Rehabilitasyon Servisi, Yanık Ünitesi ve Beyin Cerrahisi Türkiye'de en başarılı en ünlü sağlık merkezleriyle yarışacak düzeyde. Bölge hastanesi olduğu için civar illerden de gelen hastalara hizmet veriliyor. Günde ortalama 3 bin hastaya hizmet veren hastanenin hekim sayısı 100. Üstüne eklenecek çok şey yok bu anlattıklarımın. Sırf yapmak, başarmak değil, o düzeyi, kaliteyi korumak da marifetse gördüm ki pek marifetli bu ekip. Kutluyor, alnınızdan öpüyorum arkadaşlar.
|