|
|
Fehriye'ye 4 yıl, Karataş'a 5 yıl
Terörist Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan dolayı yargılayan Belçika'nin Bruges Ceza Mahkemesi, Fehriye Erdal'a 4 yıl, terör örgütü DHKP-C'nin başı Dursun Karataş'a 5 yıl, örgütün sözcüsü Musa Asaoğlu'na 6 yıl, Kaya Saz, Bahar Kimyongür, Zerrin Sarı ve Akar Özordulu'na 4'er yıl hapis cezası verdi. Hasan Ekici, Zeki Karaman İrfan Demirtaş ve Nebi Albayoğlu beraat ettiler. Mahkeme, DHKP-C'nin ''Türk devletini hedef alan bir terör örgütü'' olduğunu belirtti.
Bruges Ceza Mahkemesi, terörist
Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 kişiyi Belçika'da işledikleri suçlardan dolayı yargılanmalarına ilişkin kararını bugün açıkladı.
Hakim Freddy Troch, gerekçeli karar çerçevesinde, terörist Fehriye Erdal'a 4 yıl, gıyabında yargılanan terör örgütünün başı Dursun Karataş'a 5 yıl hapis cezaları verdi. Suç örgütü üyeleri olarak yargılanan diğer sanıklardan terör örgütünün sözcüsü Musa Asaoğlu'na 6 yıl, Kaya Saz, Akar Özordulu, Bahar Kimyongür ve Zerrin Sarı 4'er yıl hapis cezası aldılar. Sanıklardan Hasan Ekici, Zeki Kahraman, İrfan Demirtaş ve Nebi Albayoğlu beraat ettiler. Mahkeme, terörist Erdal ile Karataş ve Sarı'nın uluslararası bültenle aranmasını, yakalanarak tutuklanmalarını kararlaştırdı.
Mahkeme, 4 ile 6 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdığı terör örgütü DHKP-C üyesi 7 kişiyi, 10 yıl boyunca medeni haklarından mahrum etmeyi de kararlaştırdı. Sanıklardan Musa Asoğlu'na 5500, diğerlerine 2478,94'er avro para cezaları da verildi.
Mahkeme, DHKP-C'nin ''Türk devletini hedef alan bir terör örgütü'' olduğunu belirtirken, Türkiye'nin bir avroluk sembolik tazminat talebini reddetti.
Savcı, gıyabında yargılanan terör örgütünün başı Dursun Karataş ve tutuksuz yargılanan terör örgütünün sözcüsü olarak tanınan Musa Asoğlu için 10'ar yıl, terörist Fehriye Erdal için 5 yıl hapis cezası talebinde bulunmuştu. Diğer sanıklardan Bahar Kimyongür için 7 yıl, Şükriye Akar Özordulu, Kaya Saz ve Zerrin Sarı için 5'er yıl, Zeki Karaman, İrfan Demirtaş, Hasan Ekici ve Nebi Albayoğlu için 3'er yıl hapis cezası istenmişti.
Savcı, mahkeme kararının açıklanmasından sonra mahkum edilen teröristlerin derhal tutuklanmasında ısrarcı olduğunu, tehlikeli şahısların söz konusu olduğunu bildirdi.
Sanık avukatları, müvekkillerinin tehlikeli olmadıklarını, kaçma girişiminde bulunmayacaklarını ileri sürerek, tutuklanmamaları talebinde bulundular ve temyize gidip gitmeyeceklerini düşüneceklerini söylediler.
Mahkeme heyeti, bu talebi değerlendirmek üzere toplantıya çekildi. Kararın önümüzdeki saatlerde belirginleşmesi bekleniyor. Bu kararın açıklanmasından sonra sanıklar için temyiz ve Yargıtay yolları açık kalacak.
Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından olan terörist Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da, Belçika'da, Neşe Yıldırım adına düzenlenen sahte pasaportla yakalanmıştı. Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada teröristin siyasi sığınma başvurusunu da geri çevirmişti. Erdal, bir yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde gözaltına alındı. Teröristin Belçika'da işlediği suçlar arasında silah taşımak, suç örgütü faaliyetlerine katılmak, sahte kimlik kullanmak, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, haraç toplamak gibi unsurlar bulunuyor.
Belçika adaleti, terörist Erdal'ı Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı yargılamayı reddediyor.
MAHKEME, 3 TERÖRİSTİN TUTUKLANMASINA KARAR VERDİ
Belçika'nın Bruges Ceza Mahkemesi, bugünkü oturuma katılan ve haklarında mahkumiyet kararı verilen teröristlerden Musa Asaoğlu, Kaya Saz ve Akar Özordulu'nun tutuklanmasına karar verdi.
Teröristler polis tarafından kelepçelenerek götürülürken, terörist Bahar Kimyongür'ün tutuklanmadığı, mahkemenin bu yönde karar almadığı belirtildi.
Mahkeme, terörist Fehriye Erdal'ın da Brüksel'de barındırıldığı, adresi gizli tutulan evden alınarak tutuklanmasını kararlaştırdı.
Gıyabında yargılanan terör örgütünün başı Dursun Karataş ve mahkemeye gelmeyen Zerrin Sarı'nın da uluslararası bültenle aranmaları ve yakalandıkları yerde tutuklanmaları kararlaştırıldı. Bu arada terör örgütü yandaşı bir grup, Bruges Adliyesi önünde gösteri başlattı.
MAHKUM OLAN TERÖRİSTLER ''MUHTEMELEN'' TEMYİZE GİDECEK
Belçika'nın Bruges Ceza Mahkemesi tarafından bugün mahkum edilen terör örgütü DHKP-C üyelerinin temyiz haklarını ''muhtemelen kullanacakları'' bildirildi.
Mahkum olduğu halde, ''Belçika'da sabit ikameti bulunduğu'' gerekçesiyle tutuklanmayan terörist Bahar Kimyongür, basına yaptığı açıklamada, İstanbul'da, 2004 yılında, terör örgütünün bir otobüse yönelik bombalı saldırısına ilişkin belgeleri ''tercüme ettiği'' gerekçesiyle mahkum edildiğini, bunun, terör örgütü üyesi olduğunu kanıtlamadığını anlattı. İstanbul olayını bir ''kaza'' olarak nitelendiren terörist Kimyongür, temyiz hakkını kesinlikle kullanacağını bildirdi.
Terörist Fehriye Erdal'ın avukatı Paul Beckaert da müvekkiliyle konuştuktan sonra temyiz hakkını muhtemelen kullanacağını duyurdu. Avukat, Erdal'ın tutuklanması kararından duyduğu rahatsızlığı dile getirirken teröristin İçişleri Bakanlığı tarafından iyi bilinen bir adreste ikamet ettiğini, muhtemelen kapısında onu öldürmek isteyenlerin beklediğini ileri sürdü.
Tutuklanan ve aranan diğer teröristlerin avukatları da müvekkilleri ile görüştükten sonra temyiz kararını değerlendireceklerini belirttiler.
|