|
|
|
|
|
|
KAŞ'tan Topkayı Sarayı'na transfer
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un geçtiğimiz aylarda Kaş'a yaptığı bir gezi sırasında tanışıp Topkapı Sarayı Müzesi müdürlüğüne getirdiği Kaş Kaymakamı Nurullah Çakır eğitim ve kültüre verdiği önemle tanınan bir mülki amir. Çakır, yeni görevine gelir gelmez ilk kez Pazar SABAH'a konuştu.
İSTANBUL'UN en önemli müzelerinden biri olan, büyük bir tarihi içinde barındıran Topkapı Sarayı Müzesi'nin müdürlüğünü son iki aydır Kaş Kaymakamı Nurullah Çakır yapıyor. İçişleri Bakanlığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gerçekleştirilen bu önemli 'transfer'in altında bir mülki amir olan Nurullah Çakır'ın başarıları yatıyor. Peki Nurullah Çakır kim? 1964 Kütahya- Simav doğumlu olan Çakır, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra kaymakam adaylığı sınavını kazandı. 25 yaşında Denizli kaymakam adayı olarak göreve başladı. Bir yılı İngiltere'de olmak üzere üç yıllık stajdan sonra Konya/Keltik kaymakamlığı, Karabük/ Ovacık kaymakamlığı, Siirt vali yardımcılığı, Kastamonu/Çatalzeytin kaymakamlığı, Kastamonu vali yardımcılığı, Ağrı/Doğu Beyazıt kaymakamlığı ve son olarak da Antalya/Kaş kaymakamlığı yaptı. Çakır'ın yıldızını Doğu Beyazıt'taki çalışmaları parlattı.
DOĞU BEYAZIT'TA PROJELER 2002-2004 yıllarında görev yaptığı Doğu Beyazıt'taki kaymakamlığı döneminde ilçenin kültürel ve sosyal hayatını büyük oranda değiştirdi. Çakır, Doğu'nun olanaksızlıklarına rağmen Doğu Beyazıt'ta kültür ve eğitimle ilgili birçok projeye imza attı. Bakımsız bir müze olan İshak Paşa Sarayı'nı günlük hayatın bir parçası haline getirmek için kolları sıvadı. Bugün Topkapı Sarayı'nın idaresinden sorumlu olan Çakır, o yıllarda Anadolu'daki en büyük saray olan Doğu Beyazıt'taki İshak Paşa Sarayı'nın fonksiyonel hale gelmesi için çalışıyordu. Çakır, sarayda sempozyumlar düzenledi, çeşitli sergilerin açılmasını sağladı. Her ne kadar iki yıl önce Doğu Beyazıt'tan ayrılmış olsa da Çakır'ın bugün en büyük hayallerinden biri İshak Paşa Sarayı'nın, etrafındaki eski şehirle birlikte Eski Beyazıt olarak yeniden yapılandırılması. İshak Paşa Sarayı'nda yüzlerce imam nikahlı çiftin resmi nikahını kıyan, bölgedeki kültürel varlıkların korunması üzerine çalışan, okullarda tiyatro çalışmaları yapılmasını sağlayan, gençler ve yetişkinler için halk müziği ve bağlama kursları açan Çakır, spordan da uzak durmadı. Güneydoğu Anadolu'daki ilk yamaç paraşütü kursunun açılmasını sağladı ve yerel halka yamaç paraşütü yaptırdı. Başarılı kaymakamın belki de en dikkat çeken çalışmalarının başında eğitime verdiği destek geliyor. Çakır, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eşi Semra Sezer'in önderliğinde yürütülen, özellikle kadınların okuma yazmayı öğrenmeleri ve kendilerini geliştirmeleri için başlatılan çalışmada büyük rol oynadı. Doğu Beyazıt ve köylerinde yaklaşık 4 binin üzerinde kadının okuma yazma öğrenmesine ön ayak oldu. Turkcell'in Kardelenler projesine de büyük destek verdi; Doğu Beyazıt ve köylerindeki kız çocuklarının okula gönderilmesi için çalışmalarda bulundu. Yazar Ayşe Kulin "Kardelenler" adlı kitabında Nurullah Çakır'dan ve yaptığı çalışmalardan övgüyle söz ediyor; "Çevresine var gücüyle ışık saçmaya çalışan bu bürokratın ilçesine katkıları göğsümüzü kabartıyor" diyerek Çakır'ın hakkını veriyor.
BİR TÜRKİYE GERÇEĞİ Nurullah Çakır, Doğu Beyazıt kaymakamlığı dönemindeki başarılı çalışmalarından dolayı, "Türk İdareciler Derneği" tarafından emekli Vali Hüseyin Öğütcen meslek başarı ödülüne layık görüldü ve yılın en iyi mülki idarecilerinden biri seçildi. 2004 yılının ekim ayında tayini Antalya'nın Kaş ilçesine çıktı. Çakır, 60 bin nüfuslu Doğu Beyazıt'tan sonra 6 bin nüfuslu Kaş'ın kaymakamlığını yapmaya başladı. Bunun bir Türkiye gerçeği olduğunu, her yerin kendine özgü şartları ve sıkıntıları olduğunu söyleyen Çakır, güzel bir de örnek veriyor: "Doğu Beyazıt'ta yakıt olarak tezeğinden kalorifer yakıtına kadar her türlüsünü değerlendirirken Kaş'a geldiğimizde okul idarecilerinin klima istediğini gördüm. Yani bizim idareci olarak Türkiye'nin her yerine alışabileceğimiz bir yetişme tarzımız var. Ben de tatil değil bir sevda, rüya kenti olan Kaş'ın ihtiyacı olan çalışmalarda bulundum." Nurullah Çakır Kaş'- ta arkeolojik ve kültürel değerler üzerinde çalışmalara öncülük yaptı. Özellikle Patara, Xantos gibi önemli Likya kentleri ve ören yerleriyle ilgili projelere destek verdi, birçok kazı çalışmasına ön ayak oldu. Kaşlı sivil toplum örgütleriyle beraber gerçekleştirilen Uluburun projesi kapsamında sualtı ve suüstü arko(arkeolojik)- park projesinin temellerini attı. Bu proje kapsamında eski Tunç Çağı liman projesi geliştirildi.
Eylem BİLGİÇ Fotoğraflar: Erkan SEVENLER
|
|
|
|
|
|
|
|
|