| | Marakeş'ten maşa, meşe köşe ve Ayşe Nargile içmenin de elbette kendine has kuralları ve ritüeli var. Maşa, ateşi meşe, kömürü köşe, nargile içilecek yeri Ayşe ise hizmet edeni simgeliyor. Faslılar geçtiğimiz hafta tam bir İstanbul çıkartması yaptılar. Unutmadan, bir ay oluyor Ritz Carlton'da da bir gece...devamı |
|
| | Çıralı bahçeleri portakal kokuyor Antalya'nın Çıralı köyündeki Organik Tarım Kooperatifi hiçbir zararlı madde katılmayan portakal, limon ve avokado üretmeye de başladı. Üstelik şimdi portakalın tam zamanı. Psikoloji testlerinde insanın gözüne en cazip görünen meyvelerin turuncu, portakal renkli oldukları anlaşılmış.devamı |
|
| | Anadolu'nun en şık tatlısı: Aşure Geçtiğimiz Perşembe, "Muharrem Ayının 10. günü" idi. Yani Aşure günü! "Nevruz ve Aşure". Bunların ikisi de aslında baharın gelişinin ilanıdır. Anadolu'da da asırlardır kutlanıyor. Aşure bu kutlamaların belki de en rafine, en çok katmanlı olan rengidir. Bir kez dert yanmıştım.devamı |
|
| | Taşköprü yerine Çin sarımsağı almayın Türkiye, dünyayla kıyaslandığında ürettiği ürünlerin tescili konusunda çağın çok gerisinde kalıyor. Maalesef ürünlerimizin ne sahibi ne de denetleyeni var. Bir süredir konularının uzmanı kişilerle cumartesi günleri lezzet röportajları yapıyorum. Her biri kendi alanlarında Türkiye'nin en...devamı |
|
| | Halk mutfağımızdan sapasağlam tavuk 2001 yılında ilk bölümü yayınlanan 'Geleneksel Tatlarımızdan Seçmeler' mutfağımız için değerli bir rehber. Geçen hafta yeni yıl için alabileceğimiz en güzel hediyelerden birisini Esen Şavkay getirdi. Arkadaşımız Esen bize Tuğrul Şavkay'ın emanetidir. Hiç unutmuyorum. Tuğrul ile...devamı |
|
| | Şarapçıların savaşı sektörü ikiye böldü Haksız rekabet ve kaçak üretim iddiası üreticileri birbirine düşürdü. Corvus'un sahibi Reşit Soley de Kavaklıdere ve Doluca firmaları yüzünden şarap satamamaktan dertli. Şarap sektöründe üretim ve satışlar büyüdükçe krizler de büyümeye başladı. Yıllardır sesi çıkmayan sektörde, son birkaç...devamı |
|
| | Mutfak sanatı üniversiteye girdi Aşçılığı meslek olarak seçmek isteyen gençler için artık üniversitelerde özel bölümler açılıyor. Yeditepe Üniversitesi Gastronomi Bölümü ile Milli Eğitim'e bağlı olan Mutfak Sanatları Atölyesi bunun ilk örnekleri. Reenkarnasyona inanmam. Ama zaman zaman tekrar dünyaya gelsem hangi mesleği...devamı |
|
| | Peynir şarabın tadını bozar mı? Amerikalı bilim adamlarının araştırma sonucuna göre peynir şarabın tadını bozuyor. Türk şarap tadım uzmanlarına göre ise hangi şarabın hangi peynirle yeneceği önemli. Geçtiğimiz günlerde BBC'de yayınlanan bir haber şarap tadımı uzmanları ve gurmeleri birbirine düşürmekle kalmadı,...devamı |
|
| | Fransız mutfağının bilgi hazinesi Dünyanın en büyük mutfak ansiklopedisi "Larousse Gastronomiqeu" artık Türkçede. Ansiklopedi yemek ve onun uygar dünyada vazgeçilmez tamamlayıcısı şarap üzerine gerçek bir temel eser niteliği taşıyor. Geçtiğimiz çarşamba akşamı Beyoğlu Nuruziya Sokağı'ndaki Fransız Sarayı'nda Büyükelçi...devamı |
|