|
|
Alevilerin TV'si yayında
Pek çok Alevi Bektaşi Derneği'nin desteklediği Su TV test yayınına başladı. Adını "Sessizlerin Umudu" ifadesinden alan kanalda şimdilik klipler yayınlanıyor. Ama Alevi ailelerinin çoğu Su TV'nin başından ayrılmıyor.
Canlar SU'larıyla buluşuyor
Birkaç haftadır Alevi evlerinde hep aynı kanal seyrediliyor. Henüz test yayını yapan SU TV'de sadece klipler dönüyor ama bu sınırlı yayın bile kanalın gördüğü ilgiyi azaltmıyor.
19 Aralık'ta test yayınına başlayan Alevi Bektaşi Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu'nun desteklediği SU TV ocak ayının son günlerinde normal yayına geçmeyi hedefliyor. SU TV TURKSAT uydusu üzerinden 12130 V, SR: 11719, FEC: 5/6 frekanslarında yayın yapıyor. Kanalın, "Sessizlerin Umudu" ifadesinin kısaltması olan adının isim anası Yaşar Seyman. Su ve kola üretimi yapan Zelal grubunun maddi destek verdiği SU TV'ninn sahibi Hayrullah Akkaya. Bir başka yürütme kurulu üyesi gazeteci Şükrü Yıldız yayının yurtdışından yürütülmesi konusunda şunları söylüyor: "Bunun en temel nedeni, Avrupa'nın Türkiye için bir üretim merkezi haline gelmiş olmasıdır. Bunun nedeni açık; Türkiye'den önce Avrupa Birliği üyesi olmuş 4,5 milyon vatandaşımız var. Ekonomik ve sosyal gelişmişlik her alanda adımların atılmasını birlikte getirmiştir. Ancak SU TV'nin merkezi Anadolu topraklarıdır, Anadolu insanıdır. Bu anlamda İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin başta olmak üzere kendi temsilciliklerini oluşturmuştur."
FARKLI BİR YAYIN AKIŞI SU TV'nin test yayını ağırlıklı olarak halk müziği kliplerinden ve Bin Yılın Türküsü konserinin kayıtlarından oluşuyor. Düzenli yayına geçtiklerinde buna tartışma programları ve çeşitli Alevi nefeslerinin yorumlanmasına yönelik programlar da eklenecek, haber ağırlığı fazla olacak. "Aleviliği Ne Yapmalı" adlı kitabın yazarı Erdoğan Aydın, SU TV'nin bu sade yayın akışına rağmen nesnel bir ölçüm yapılsa özellikle tartışma programlarıyla rating'de ulusal kanalları zorlayacağını öne sürüyor. Bunun sebebi Aleviler'in kendi kimliklerini ve kültürlerini ifade eden her türden kanala duydukları ihtiyaç.
KÜLTÜREL BİR KİMLİK Uğrun Dilek Bozbalak, İstanbul Üniversitesi Arkeoloji bölümünde okuyan genç bir kız. İzmirli, ailesi halen orada, kendisi ise İstanbul'da yaşıyor. Halen SU TV'de çalışan Uğrun Dilek, Aleviliği dini bir kimlik olarak mı yoksa kültürel bir kimlik olarak mı değerlendirdiği yönündeki sorumuzu "Aleviliği bir felsefe, bir inanç, bir yaşam biçimi, bir kültür olarak nitelendiriyorum. Benim Aleviliğe bakış açımın orjininde "kültürel kimlik" yatıyor" diye cevapladı. Birçok Alevi için Alevilik bir itikattan öte, müzik, felsefe ve hayata bakış açısı ile yoğrulmuş bir yaşam tarzı ve bu anlamda bir televizyon kanalının yayın akışı için ciddi malzeme sunuyor. Şükrü Yıldız, "SU TV'nin diğer kanallardan farkının Alevilere seslenmekle sınırlı olmayacağını" söylüyor: "Medyamız ne yazık ki, mutlu bir azınlığın sesi olmanın ötesine gitmemiştir. Büyük sessiz çoğunluğun sorunlarını gündem yapan basın organlarımızsa parmakla sayılacak kadar azdır" diyor ve "SU TV'nin Türkiye'deki sessiz bırakılmışların kanalı" olacağını belirtiyor. Geçen yıl, Kanaltürk'te 12 gün boyunca "Muharrem Sohbetleri "gerçekleştiren grupta yer alan, genel yayın yönetmeni Necdet Saraç ise, SU TV'nin kimliklerin ve kültürlerin buluşacağı bir kanal olacağını vurguluyor ve kanalın müzik yayınlarında sadece halk müziğine yer verilmeyeceğini de hatırlatıyor. Görünen o ki, Aleviler için çok önemli olan Muharrem ayında yayına başlayacak olan SU TV, Alevi evlerinin vazgeçilmez kanalı olacak.
Ayşe DÜZKAN
|