Amerikalı bilim adamlarının araştırma sonucuna göre peynir şarabın tadını bozuyor. Türk şarap tadım uzmanlarına göre ise hangi şarabın hangi peynirle yeneceği önemli.
Geçtiğimiz günlerde BBC'de yayınlanan bir haber şarap tadımı uzmanları ve gurmeleri birbirine düşürmekle kalmadı, Fransızlar'ın yüzlerce yıllık bir geleneğine de gölge düşürdü. "Wine and cheese 'not best match'" (Şarap ve peynir yakışmaz) başlıklı yazı Amerikalı bir grup bilim adamının yaptığı araştırmaya dayanıyor. 11 Amerikalı tadımcıdan oluşan grup yaptıkları araştırmayı American Journal of Enology and Viticulture (Amerika Önoloji ve Bağcılık Dergisi) isimli dergide yayınladı. Bu araştırmada farklı tat ve kokuda sayısız peynir ve şarap kullanılmış. Ancak tadı ve kokusu ne olursa olsun peynirin şarabın tadını gölgelediği sonucuna varılmış. Ekip, peynir içindeki proteinlerin ağız içini kapladığı için ağızdaki reseptörleri öldürdüğünü ve böylece şarabın tadının tam olarak alınamadığını belirtiyor. Biz de dünyanın tartıştığı bu konuyu uzmanlarımıza sorduk. Sonuç; önemli olan hangi tip şarabın hangi peynirle yeneceği...