|
|
|
|
|
|
Etleri yağsız pişirip sebzeyle yiyin
Uzmanlar uyarıyor: Kalp ve tansiyon hastaları bayram boyunca beslenmelerine dikkat etsin! Etleri bekletmekte büyük fayda var.
Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları beslenme konusunda uyardı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nda özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği bildirildi. Açıklamada şu noktalara dikkat çekildi:
YERKEN AŞIRIYA KAÇMAYIN Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemelidir.
Etler buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.
Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için, kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleritercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.
Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır.
FAZLA PİŞİRMEKTEN KAÇININ Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme çeşitli 'kanserojen maddelerin' oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir.
Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmelidir ve ilave yağ eklenmemelidir.
Kurban etleri, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzlukta -2 derecede birkaç hafta, derin dondurucuda ise -18 derecede daha uzun süreyle saklanabilir.
Çözdürülen et, hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
Çözdürülmek istenen et, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|