Konya Yumurta Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Hasan Konya, daha önce marketlerde ve alışveriş merkezlerinde 2,5 YTL'ye satışa sunulan yumurtanın viyolunu, şimdi kuş gribi nedeniyle 1,5 YTL'ye satmakta zorlandıklarını söyledi.
Konya, daha önce Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde ortaya çıkan kuş gribi nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan başlayan yumurtacılık sektörünün, tekrar ortaya çıkan yeni kuş gribi vakalarıyla artık iflas noktasına geldiğini öne sürdü.
Kuş gribi vakalarının sadece bahçelerde ve kümeslerde sağlıksız koşullarda
beslenen kanatlı hayvanlarda görüldüğünü ifade eden Konya, ''Entegre ve yumurta tesislerinde böyle sıkıntılar yok. Bu tesislerde hayvanların giriş çıkışları hijyenik şekilde yapılıyor. Ancak ürünlerin satışı noktasında büyük sıkıntılar yaşamaya başladık'' dedi.
Konya, sektörde Türkiye genelinde faaliyet gösteren bin 500'e yakın tesiste günde yaklaşık 30 milyon adet yumurtaya üretildiğini belirterek, yumurta talebinin, Balıkesir'den sonra Ağrı'da ortaya çıkan kuş gribi nedeniyle artık durma noktasına geldiğini vurguladı. Konya, şunları kaydetti:
''İkinci defa ortaya çıkan kuş gribi nedeniyle yumurta talebi yüzde 40 oranında azaldı. Daha önce marketlerde ve alışveriş merkezlerinde 2,5 YTL'den satışa sunulan yumurtanın viyolunu, kuş gribi nedeniyle 1,5 YTL'ye satmakta zorlanıyoruz. Marketlerde yumurtanın tanesi 80 YKr'ye satılırken şimdi 50-55 YKr'ye kadar düştü.
Ayrıca sadece yumurta sektörü değil, sektörün girdi ürünlerini sağlayan, yem ve ilaç sanayi de bu krizden olumsuz etkilendi. Arka arkaya gelen kuş gribi olayları nedeniyle dayanacak gücümüz kalmadı. Zaten zararla iş yapıyoruz. Gerekli önlemler alınmazsa ülke genelinde faaliyet gösteren yaklaşık bin 500 işletmenin birçoğu iflas edecek.''
Konya, ülke genelinde faaliyet gösteren tesislerde yüz bine yakın işçi istihdam edilen sektörün tamamen iflas etmemesi için insanların tercihlerini ruhsatlı ve markalı ürünlerden yana kullanması yönünde bilinçlendirilmesi, böylece tüketimin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.