Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Filistin halkının ekonomik olarak da kendi ayakları üzerinde durması ve kendi sosyal problemlerini çözebilmesinin çok önemli olduğunu bildirdi.
Bakan Gül, Filistin Ulusal Yönetimi Başbakanlık Binası'nda, Filistin Ulusal Yönetimi Dışişleri Bakanı Nasır El Kıdva ile bir araya geldi. Burada Erez sanayi bölgesi projesi için Türkiye ile Filistin arasında mutabakat zaptına imza atan Gül, törenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ziyaretinin amacının, Filistin serbest sanayi bölgesinin
faaliyete geçirilmesiyle ilgili imzaları atmak ve resmi işleri tamamlamak olduğunu belirtti.
Gül, ''Biraz önce, sizin de huzurunuzda bu protokolleri imzaladık. Yarın da İsrail tarafında imzalayacağız ve en kısa sürede Filistin serbest sanayi bölgesinin inşaatına başlayacağız'' dedi.
Siyasi süreç devam ederken, ekonomik ve sosyal içerikli meselelerin de bulunduğunun altını çizen Gül, şöyle konuştu: ''Türkiye, kuvvetli bir şekilde, başından beri Filistin'in en yakın dostu olmuştur. Filistinlilerin haklı davalarında daima yanlarında olmuştur.
Siyasi konularda Filistin'in kendi toprakları üzerinde kendi devletini kurmaya verilen destek devam ederken, ekonomik olarak da Filistin halkının kendi ayakları üzerinde durması ve kendi sosyal problemlerini çözebilmesi çok önemlidir.
Bugün Sayın Bakan (El Kıdva) ile beraber imzaladığımız bu protokol aslında buna yöneliktir. İnanıyorum ki kısa sürede bunun adımları fiilen de atılacaktır ve Gazze bölgesinde binlerce insana iş imkanı yaratan ve milyonlarca dolarlık ihracat yapabilen büyük bir endüstri bölgesi ortaya çıkacaktır.''
Bu konunun, Ankara Forumu diye adlandırılan, Filistin, İsrail ve Türkiye odalar ve borsalar birliğinin teşebbüsüyle bir araya gelen işadamlarının ortaya çıkardığı somut bir proje olduğunu kaydeden Gül, herkes, barış sürecinin en iyi şekilde neticelenmesi ve siyasi sorunların çözümüyle uğraşırken, bu konulara yeterince önem verilmediğine, Filistin halkının ekonomik ve sosyal durumuyla ilgili gerçeklerin yeterince göz önüne alınmadığını ifade etti.
Gül, ''İşte bu proje uluslararası planda atılan ilk somut projedir. İnanıyorum ki bunu takip edenler olacaktır ve bu şekilde Gazze'deki Filistinlilere yeni iş imkanları, yeni gelir kaynakları çıkacaktır. Bir taraftan da Filistin ekonomisinin güçlenmesi ve kuvvetli hale gelmesi temin edilecektir'' dedi.
Gül, sanayi bölgesine sadece Türkiye, İsrail ve Filistin'den değil dünyanın dört bir köşesinden, Avrupa'dan, ABD'den, Japonya'dan, Arap dünyasının diğer kesimlerinden yatırımcıların davet edileceğini belirtti.
Filistin ve İsrail yönetimlerinin projenin bu noktaya gelmesindeki desteklerine dikkat çeken Gül, ''Ama bu işi ısrarla takip eden bir kesim daha var ki o da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve sayın başkanıdır, o bakımdan onları da tebrik etmek istiyorum'' diye konuştu.
Gül, bu hayırlı adımı atmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, ilgili tüm yetkililere teşekkür etti. Dışişleri Bakanı Gül, bir soru üzerine, El Kıdva ile görüşmesinde siyasi konuları da gözden geçirdiklerini söyledi. Barış sürecinin devam etmesinin, sadece Gazze'den çekilmek demek olmadığını belirten Gül, bu süreçte yapılması gerekenleri konuştuklarını ifade etti. Gül, şöyle konuştu:
''Ayrıca tabii ki bu süreci baltalamak isteyenler çok olacak, provokasyonlar olacak, bunlara dikkat edilmesi gerektiğini konuştuk. Türkiye olarak biz Filistinlerin kendi topraklarında, yaşayabilir, bağımsız devletlerini kurmalarını başından beri destekliyoruz.
Bu konudaki desteğimiz gayet açıktır. Türkiye'nin İsrail ile olan ilişkileri bu problemlerin çözümünde fayda temin etmektedir. Bunları da konuştuk. Yarın İsrail tarafına da ziyaretler yapacağım. Bir taraftan bu protokolün diğer ayağını imzalarken, siyasi konuları da ele alacağım. Biz barış sürecinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için üstümüze düşenleri yapmaya devam edeceğiz.''
Erez sanayi bölgesinin yeniden canlandırılması projesi, Türk, Filistin ve İsrail iş dünyası kuruluşlarıyla TOBB, Filistin ticaret sanayi ve tarım odaları birliği ve İsrail imalatçılar birliği tarafından oluşturulan Ankara Forumu'nun 8 Haziran 2005 tarihinde Kudüs'te yapılan 2'inci toplantısında oluşturulmuştu.