Güneydoğu Anadolu'nun turizm potansiyeli, Avrupa Birliği'nden sağlanan maddi desteklerle harekete geçecek.
Bu kapsamda Avrupa Komisyonu, GTO'nun iki turizm projesine 1 milyon Avro'ya yakın destek verecek. Avrupa Komisyonu ve Gap Bölge Kalkınma İdaresi tarafından ''GAP Bölgesi Kültürel Mirası Geliştirme Projesi'' kapsamında, dokuz ilde 12milyon avro hibe vermek üzere seçilen 32 proje arasında bulunan Gaziantep Ticaret Odası'nın (GTO) iki projesine ilişkin anlaşma imzalandı.
GTO'nun 505 bin 910 avro olan ''Güneydoğu Anadolu Tanıtım
Projesi'' ile 466 bin 301 avro tutarındaki ''Gaziantep (Zeugma), Halfeti ve Rumkale'nin Turizm Potansiyelinin Artırılması Projesi''nin yüzde 90'ını, Avrupa Komisyonu tarafından karşılanacak.
Projeler kapsamında, Gaziantep'te M.Ö. 840 yılında yapılan ve Hazreti İsa'nın havarilerinden Yuhenna'nın İncil'in bir nüshasını yazdığı Rumkale'nin yurtdışı turizme kazandırılması ve Türkiye'de ilk kez bir mozaik okulu kurulması, siyah gül diyarı Halfeti'de yöresel el sanatları ve ev pansiyonculuğunun geliştirilmesi amaçlanıyor.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin GAP Bölgesi Kültürel Mirasın Geliştirilmesi Programı kapsamında kabul edilen iki projelerine ilişkin kontratları geçen hafta imzaladıklarını belirtti.
Güneydoğu Anadolu Tanıtım Projesi ile Gaziantep, Diyarbakır, Şırnak, Kilis, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman illerinin tanıtımının amaçladığını anlatan Aslan, ''9 ilin turizm potansiyelini canlandıracağız'' dedi.
TÜRKİYE'NİN İLK MOZAİK OKULU KURULACAK
Tanıtımın önemini vurgulayan Mehmet Aslan, öncelikle 9 ilin tarihi ve turistik yerleri, el sanatları gibi bütün bilgilerini içeren rehber hazırlayacaklarını, internet sitesi kuracaklarını, tanıtım CD'leri ve filmi hazırlayacaklarını, yöresel türkü CD'leri çıkaracaklarını anlattı.
Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortakları olduğu bu projenin 505 bin 910 avro bedelinin, yüzde 90'ını Avrupa Komisyonu'nun karşılayacağını ve bölgedeki ticaret ve sanayi odalarının da projede yer alacağını bildirdi.
''Gaziantep (Zeugma), Halfeti ve Rumkale'nin Turizm Potansiyelinin Artırılması Projesi''nin ise Gaziantep ayağında özellikle Zeugma'nın tanıtımını ve mozaik okulu kurulmasını amaçladıklarını söyleyen Aslan, ''2006 yılında hayata geçecek mozaik okulunda mozaik sanatçıları yetiştireceğiz. Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğiyle 2000 yıl önceki mozaik sanatını canlandıracağız. İtalya'nın Ravenna şehri, dünya çapında bir mozaik şehridir. Hedefimiz Gaziantep'i de böyle bir mozaik kenti haline getirebilmek'' diye konuştu.
Rumkale'nin tanıtımına ağırlık vereceklerini ifade eden Aslan, Hazreti İsa'nın havarilerinden Yuhanna'nın İncil'in bir nüshasını yazdığı yer olarak kabul edilen Rumkale'nin hristiyanlık açısından, özellikle yurt dışından turist çekmede stratejik önemi olduğuna vurguladı.
Dünyada siyah gülün yetiştiği tek yer olan Halfeti'de ise başta keçecilik olmak üzere el sanatları üretimini ve ev pansiyonculuğunu geliştireceklerini anlatan Aslan, 466 bin 301 avro bedelli ikinci projenin finansmanının da yüzde 90'ını Avrupa Komisyonu'nun karşılayacağını belirtti.
İSTİHDAM ARTACAK
GTO Başkanı Aslan, GAP bölgesindeki 9 ilin çok önemli kültür turizmi potansiyeli olduğunu vurgularken, şunları söyledi: ''Bu iki proje, bölgenin kültür turizmi potansiyelini harekete geçirecek.
Bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısını yüzde 15 artırmayı, turistlerin kalış süresini de 1.4 günden 2.5 güne çıkarmayı hedefliyoruz. Projeler ekonomiye canlılık kazandıracak. Çünkü turizm gelir demek, istihdam demek.'