Petrol-İş Sendikası'nın, TÜPRAŞ'ın mevcut kamu payından yüzde 14.76 oranındaki hissenin İMKB Toptan Satışlar Pazarı'nda satışına izin veren Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) işlemine açtığı davanın duruşması gerçekleştirildi.
Ankara 12. İdare Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sendikanın avukatı Gökhan Candoğan, sendika üyeleri ile ÖİB'nin avukatı Aykut Bakırcı katıldı. Candoğan, İMKB'de işlem gören şirketlerin hisse senetlerinin bir milyar YTL'ye kadar olan alım satımları için ÖİB'ye yetki veren, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK)
7 Ocak 2005 tarihli kararının iptalini ve kararın yürütmesinin durdurulmasını talep etti.
TÜPRAŞ'ta mevcut kamu payından yüzde 14.76 oranındaki hissenin İMKB Toptan Satışlar Pazarı'nda ÖİB tarafından satışının söz konusu kararla gerçekleştirildiğini belirten Candoğan, satışı gerçekleştiren ÖİB'nin yetki yönünden hukuka aykırı davrandığını belirterek, satışın iptalini istedi.
Özelleştirme amaçlı hisse satışı için ÖİB'ye yetki verilebilmesinin söz konusu olmadığı ifade eden Candoğan, söz konusu ÖYK kararının özelleştirmelerin aleniyet ilkesiyle yapılacağını öngören yasa hükümlerine aykırı olduğu savundu.
Candoğan, ÖİB'ye yetki veren kararın Resmi Gazete'de yayınlanmadığını ve kamuoyuna duyurulmadığını, satışa aracılık eden Global Menkul Değerler şirketi yöneticilerinin bu kararı öğrenerek, kamu zararına satışı geçekleştirdiklerini öne sürdü.
ÖİB ve Global Menkul Değerler şirketi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirten Candoğan, ÖİB yetkilileri hakkında soruşturma yapılmasına Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın izin vermediğini, şirket yetkilileri hakkında da Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) soruşturma yürüttüğünü bildirdi.
Kamuoyuna duyurulmayan kararın ardından Global Menkul Değerler şirketinin talebi üzerine satışın gerçekleştirildiğini ifade eden Candoğan, TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76 oranındaki hissesini, düşük bir bedel ile satıldığını iddia etti.
Candoğan, satışın İMKB'de işlem gören kamu şirketlerin, sermaye piyasası mevzuatıyla, borsa usul ve esaslarına göre gerçekleşmediğini belirtti. SPK'nın, ÖYK'nun kararına ilişkin açıklamaları borsaya ve yatırımcılara bildirmediğini anlatan Candoğan, bazı yatırımcıların satıştan zarar ettiğini, borsanın olumsuz etkilendiğini savundu.
Candoğan, ihalenin kamuoyunda tartışıldığını, bu konu üzerine gazete ve dergilerde Maliye Bakanı Unakıtan'ın ihaleye etki ettiğine ilişkin haberler çıktığını ifade etti.
Haftalık bir dergide ihaleye etki etmediği yönünde yalan söylediği yazılan Unakıtan'ın Pinokyo olarak gösterildiğini kaydeden Candoğan, bu habere yalanlama gelmediğini, bunun da satış işleminin arkasında bazı olayların yaşandığının göstergesi olduğunu ileri sürdü. ÖİB'nin avukatı Aykut Bakırcı da yetki aşımına ilişkin cevapları yazılı olarak verdiklerini belirtti.
ÖYK'nın kararında satış stratejisine yönelik hükümlerin yer aldığını, satış yöntemi belirlendikten sonra ihalenin gerçekleştirildiğini anlatan Bakırcı, işlemler sırasında herhangi bir yetki aşımının söz konusu olmadığını savundu. Bakırcı, ÖYK'nun kararının kamuoyuna duyurulmaması konusuna ilişkin de 1995 yılındaki mevzuat değişikliğinden sonra kararların borsada ciddi düşüşe neden olduğu gerekçesiyle kamuoyuna duyurulmadığını belirterek, söz konusu kararın da bu mevzuat uyarınca duyurulmadığını ancak 2006 yılından itibaren kararların tekrar duyurulacağını söyledi. Mahkeme Başkanı Gürsel Mekik, taraf avukatlarının savunmalarını dinledikten sonra duruşmayı bitirdi. Dava sürecinde başka duruşma yapılmayacak ve mahkeme kararını dosya üzerinden verecek.