|
|
Sermaye piyasasında son şans ve sıkıntılı süreç
Borsacılar ABANT'ta buluştu.
TÜSİAD'ın son yayını da ortaya koydu ki, sermaye olmadan büyüme, büyüme olmadan istihdam artışı olamıyor. Sermaye birikimi de tasarruf artışıyla yakından ilgili. TÜSİAD'ın DPT ile birlikte hazırladığı "Türkiye Ekonomisinde Sermaye Birikimi, Verimlilik ve Büyüme" başlıklı çalışması, 1972-2003 döneminde sermaye birikim hızının yıllık ortalama yüzde 5.2 gibi vasat bir düzeyde kaldığını ortaya koydu. Sermaye birikimi tasarruf artışı ve sermaye piyasasının gelişimiyle yakından ilgili. Şirketler ya kâr ederek kaynak yaratacak, ya borç alacak, ya da sermaye piyasasından kaynak sağlayacaklar. SPK'nın son Abant toplantısında sermaye piyasasının sorunları tartışıldı. Ağırlıklı biçimde aracı kuruluşlardan oluşan sektör temsilcileri "AB sürecinde sermaye piyasası mevzuatını" tartıştı ve yeni Sermaye Piyasası Kanun Taslağı için görüşlerini ortaya koydu.
Temel sorun Gerçi işe yarar somut öneriler pek ortaya çıkmadı. Belki bunun bir nedeni, toplantıda yatırımcı ayağının eksik kalması olabilir. Ancak yine de, sermaye piyasasının temel sorunu haline gelmiş olan halka açık bankaların ve ilişkili oldukları halka açık şirketlerin, imtiyazlı şirketlerin hissedarlarının sorunu, gündeme geldi ve Yeni Kanun değişikliğiyle çözülmesi gerektiği vurgulandı. SPK Başkanı Doğan Cansızlar da, halka açık bankaların sermaye piyasasıyla ilişkisinin 1999 yılı Kanun değişikliği öncesi duruma getirilmesi gerektiğini söyledi. Yani halka açık hisselerin müsadere edilmemesi ve bankaların kamuoyunu aydınlatma ile sermaye piyasası sorumlulukları yönünden SPK denetimine tabi tutulmaları. 1999 sonrasında beş kez Bankalar Kanunu değişmesine rağmen her serefinde sermaye piyasasına darbe vuruldu. Nitekim geçen yılki Abant Zirvesi'nin ana gündem maddesi de Bankalar Kanunu değişikliğinin sermaye piyasasına etkileriydi. Neyse ki, bu konuda Bakan Abdüllatif Şener'in devreye girmesiyle sermaye piyasası tarafı tehlikeyi az kayıpla atlattı.
Son şans Bu yılki Abant Zirvesi'nin gündemi Sermaye Piyasası Kanunu'nda altı yıl sonra değişikliğe gidilmesiydi. Bu değişiklikle piyasanın şimdiye kadar uğradığı temel kaybı geri alma şansı var. Eğer bu fırsat iyi kullanılabilirse tabii.
Erken vedanın nedeni? Abant Zirvesi için yukarıdaki birinci kutuda eğer yapılacaksa ifadesini kullandım. Çünkü bu toplantıları başlatan Doğan Cansızlar'ın görev süresi 2006 Ekim ayında doluyor. Yerine gelecek kişinin aynı geleneği devam ettirip ettirmeyeceği elbette bilinemez. İşte sermaye piyasasının bir sıkıntısı da bu noktada başlıyor. Abant Zirvesi SPKİ-MKB çatışmasın yanında Cansızlar'ın erken vedasına da sahne oldu, yeni dönem için göreve talip olmayacağını açıkladı. Bence de yerinde bir karar. Bu iş için altı yıllık görev süresi ideal uzunlukta. Hatta biraz fazla da. Ancak açıklaması erken oldu. Herhalde sıkıntıları çoğaldı. Başta Cansızlar'ın konuşmalarından olmak üzere edindiğim izlenim, Sermaye Piyasası Kurulu'nun diğer üyeleriyle artık uyumlu çalışamadığı yolunda. İlgili Bakanla da bir uyumusuzluk söz konusu olabilir. Nitekim her yıl bu toplantılara katılan Bakan Şener bu yıl yoktu. Tam bu sırada da Sermaye Piyasası Kanun Değişikliği yapılıyor. Şubat ayında Değişiklik Taslağı hükümete sunulacak. Ardından Meclis'e gelecek. Bankalarla ilgili kararın bu kanun değişikliğinde yer alabilmesi için, başta SPK'nın ve onun gerisinde sektörün çok sıkı durması, Bakan ile Hükümetin de destek vermesiyle mümkün. İşte geçiş döneminin bir sıkıntısı da burada.
Sonuç "Görmek yaratmanın başlangıcıdır" Henri Matisse
|