|
Ressamlar müzayedelere savaş açtı
|
|
Müzayede evlerinin keyfi fiyat politikalarıyla eserlerini ucuzlattığını söyleyen ressamlar öfkeli. Galeri sahipleri de ressamları destekliyor.
Elli ressam ile 21 sanat galerisi sahibi birleşerek müzayede evlerini protesto etti. Ressamlar, eserlerinin fiyatının düşük tutulduğunda ısrarlı... Artı Mezat'ın sahibi Can Has "Fiyatı düşük olan sanatçılarda da hata var" derken Antik A.Ş.'nin sahibi Turgay Artam'a göre 'iyi ressamların fiyatları belli.'
Mehmet GÜLERYÜZ Eserlerimizin müzayedeye başlangıç fiyatı, doğru bir araştırma yapıldıktan sonra konmalı, piyasa değerlerine uygun olmalı. Bunun dışında herhangi bir şeye müdahale etmek kimsenin yetkisinde değil.
Bedri BAYKAM Müzayede evleri sektöre büyük zarar veriyor. Eserleri gerçek değerlerine yakın fiyatlarda piyasaya sunmaları şart.
Burhan DOĞANÇAY Tabloların fiyatları diğer ülkelerdeki şartlarla belirlenmeli. Zamanla rayına oturacak. İki taraf da iyi niyetli olursa kendiliğinden sorun çözülür.
Sanat piyasası darmaduman
Ressamlar müzayede evlerini eserlerini ucuzlatmakla suçluyor, galeri sahipleri de onları destekliyor. Müzayede evleri ise tüm suçlamaları reddediyor.
Türk sanat piyasasında son günlerde hareketli günler yaşanıyor. Bu hareketlilik üretim ve satış konularında değil tarafların birbirlerini suçlayan açıklamalarından kaynaklanıyor. Sanat piyasası iki cepheye ayrılmış durumda. Bir tarafta ressamlar, galeri sahipleri diğer tarafta da müzayede evleri var. Sanatçı ve galericiler, müzayede evlerini eserlerin fiyatlarını düşük tutmakla suçluyor. Müzayede evleri bu suçlamaya karşı çıkıyor. Tartışmaya dahil olan koleksiyonerler de müzayede evlerinin fiyatları düşük tuttuğunu, bunun yaptıkları işin doğası gereği olduğunu belirtiyor ancak eserin açık artırmada hak ettiği değeri bulduğunu ekliyor. Çağdaş Türk sanatının bu durumdan olumsuz etkilendiğini öne sürerek tartışmayı başlatan sanatçı ve galeri sahipleri bir bildiri yayınlayarak müzayede evlerini uyardı. Uyarıları dikkate alınmazsa yeni eylemlerle durumu protesto edeceklerini de özellikle vurguluyorlar.
KİM BAŞLATTI? Müzayedelerin yoğunlaştığı bir dönemde gündeme oturan tartışmayı, UPSD (Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği) Başkanı Mehmet Güleryüz, Sanat Galericileri Derneği Doğan Paksoy ve ressam Bedri Baykam başlattı. 25 Ekim'de bir toplantı düzenleyerek "müzayede evlerinin keyfi fiyat politikalarını" eleştirdiler ve bir bildiri yayınladılar. Bildiride, Adnan Çoker, Ferruh Başağa, Özdemir Altan, Burhan Doğançay, Güngör Taner, Devrim Erbil, Yusuf Taktak'ın da bulunduğu yaklaşık 50 sanatçı ile Dağhan Özil, Erhan Ersöz, Yahşi Baraz gibi 21 galeri sahibinin imzası yer alıyor. Sanat yazarları Levent Çalıkoğlu, Kaya Özsezgin, Zeynep Rona, Hamit Kınaytürk, Mehmet Ergüven ve Yalçın Sadak'ın da imzaları bulunuyor. Ressamlar, eserlerinin fiyatının düşük tutulduğu, bu durumun sanatçıyı ve sanatı kötü etkilediği için müzayede evlerine tepki gösterirken, galeri sahipleri ise kendi fiyatlarlarıyla müzayede evlerinin belirlediği fiyatlar arasında uçurum oluştuğu için zor durumda kaldıklarını gizlemiyor. Ressamlar bu tutumun Türk sanatının geleceğini tehdit ettiği görüşünde. Müzayede evleri yüzde 30 civarında düşük fiyattan açık arttırmayı başlattıklarını, bunun da çok doğal olduğunu belirtiyor. Fiyatları arz-talep dengesinin belirlediğini vurgulayan müzayede evleri, her eserin hak ettiği değeri bulduğu kanısında. Koleksiyonerler de müzayede evlerinin düşük fiyat koyduğunu söylüyor ama bunun eserin değerini düşürmediğini savunuyor. Taraflara sorduk; müzayede evleri eserlerin fiyatlarını ucuz mu tutuyor, sanatçılar eserlerinin değerinin nasıl belirlenmesini istiyor, galericiler bu konuda ne düşünüyor, koleksiyonerler hangi tarafta yer alıyor? İşte yanıtlar.
|