|
|
Serdengeçti: Bankalar temkinli davranmalı
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, bankaların mevcut yapılarının, ileriye yönelik ekonominin gidişatı açısından önemli bir gösterge olduğunu vurgularken, ''bankalar risk aldıkları zaman temkinli davranmalı, ileriye dönük krizleri tetiklememeli'' dedi.
Serdengeçti, ''Finansal İstikrar ve Basel II'nin Etkileri'' konulu uluslararası konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de uygulanan gevşek mali ve para politikaları sonucu yaşanan ekonomik sorunlara değindi, kriz ve çalkantılara karşı hassas olan bankacılık sisteminde ciddi ahlaki hasarların meydana geldiğini söyledi.
Krizlerle mücadele etme şeklinin, ileriye yönelik ahlaki hasarlar meydana getirebildiğini vurgulayan Serdengeçti, ''Bankalar risk aldıkları zaman temkinli davranmalı, ileriye dönük krizleri tetiklememelidir. Bankaların mevcut yapıları, ileriye yönelik ekonominin gidişatı açısından önemli bir göstergedir'' diye konuştu.
Türkiye'de yaşanan 2000 ve 2001 krizlerini, ekonomideki bütünsel ve o zamana kadarki sorunların toplamı olarak tanımlayan Serdengeçti, ''Çince'de kriz, aynı zamanda fırsat anlamına gelmektedir. Türkiye'de istikrara yönelik fırsatlar, ancak son yıllarda elde edilmiş, ekonomideki uyumsuzluklar bertaraf edilmiş, sistem düzelmiştir'' dedi.
Serdengeçti, Merkez Bankası Kanunu'nun değiştirilmesine değinirken, bu değişiklikle bankanın özerk hale geldiğini, bunun ekonomide önemli bir dönüş noktası olduğunu söyledi.
Krizlerin ardından bankacılık sisteminin çökmesini engellemeye yönelik yapılan operasyonu da anımsatan Serdengeçti, bu operasyonun 21.7 milyar YTL'ye mal olduğunu, bunun 12 milyar Avro'ya ve o dönemdeki GSYİH'nin yüzde 12.1'nine tekabül ettiğini kaydetti.
''ENFLASYONİST HEDEFLER ARTIK DAHA İNANDIRICI''
Serdengeçti bu arada, devam eden reformlar, bankacılık sektöründeki birleşmeler ve yabancı bankaların girmesiyle beraber, finans kuruluşları dışındaki kuruluşlara verilen kredilerin oranının reel anlamda yüzde 70 arttığını ve karlılık oranının ciddi oranda yükseldiğini vurguladı.
Günümüzde artık enflasyonist hedeflerin daha fazla inandırıcılığı olan bir çıpa haline geldiğini belirten Serdengeçti, ''IMF ile sıkılaşan ilişkiler, AB'ye entegrasyon süreci, saydamlık ve kurumsallaşma ile sağlam politikaların'' izlenmesiyle, ekonomide düzelmenin süreceği beklentisinin devam ettiğini ifade etti.
Serdengeçti, para politikalarının, belirsizliği olan ekonomilerde hayata geçirilmesinin zor olduğuna dikkati çekerken, şunları kaydetti: ''Finans sektöründeki uyuşmazlıklar, ister istemez ekonominin gidişatını zorlaştırmaktadır. Bu ciddi bir sorundur. Önemli olan belirsizliklerin ortadan kaldırılmasıdır. Bundan böyle daha sağlam ve verimli finans piyasası elde edilmesi için tedbirler alınmaya devam edecektir. Politika bağlamında ulusal ve uluslararası düzeyde eşgüdüm ve işbirliği, bu dinamik sürecin önemli bir olgusu olacaktır.''
(AA)
|