Maliye Bakanı Kemal Unakıtan kayıtdışı, dolaylı vergiler, içki ve sigara kaçakçılığıyla ilgili konuştu.
"Adaletve adaletsizlik kavramı artık değişiyor. Boğaz Köprüsü'nü, içki ve sigarayı, arabayı kim kullanıyorsa vergisini de onlar versin. Lüks araba satın alanlar ne kadar vergi ödemiş? Bunları yakında inceleyeceğiz." "KurumlarVergisi oranı düşürülerek vergi artışı sağlanacak. İndirim oranını önümüzdeki üç aylık sonuçlara göre belirleyeceğiz."
İçki içen vergisini öder
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'de vergi anlayışının değişmesi gerektiğini belirtti. Unakıtan 'Boğaz Köprüsü'nü, içki ve sigarayı, arabayı kim kullanıyorsa vergisini de onlar versin' dedi.
Kayıtdışı, dolaylı vergiler, içki ve sigaradaki kaçak oranı... Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile bir öğle vakti başladığımız sohbette, vergi gelirlerinin artırılmasında uygulanacak teknolojik altyapı, bu konuda AB ile entegrasyon çalışmaları, kurumlar vergisi ve son dönemde en çok şikayet edilen ÖTV gibi konuları konuştuk. Unakıtan'a vergi affı konusunda da sordum ama cevabı kesin ve netti: Bu konuların benimle ilgisi yok, bilgim dışında gelişen olaylarla ilgilenmiyorum. Vergi gelirlerini artırmak ve kayıtdışılığı önlemek üzerine yoğunlaşan sohbet boyunca Bakan Kemal Unakıtan, aşağıdaki mesajları verdi:
Maliye-Gümrük-Jandarma Ülkemizde özellikle akaryakıt ve sigara-içki kaçakçılığı had safhaya ulaştı. Kaçakçılık, sektörde haksız rekabet yaratıyor, ayrıca vergi gelirlerinin kaybına neden oluyor. Diğer ülkeler, kurdukları teknolojik altyapı ile bu konuyu çözmüş. Ülkemizde de sigara firmalarının finansman katkısı ile teknolojik altyapı kurulması önerisi üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Böylelikle Maliye, Gümrük, Jandarma işbirliği ile bu konudaki teknolojik altyapı güçlendirilerek kaçakçılık önlenecek. Dolayısıyla vergi geliri artacak.
İçilen sigaranın % 20'si kaçak Ülkemize Irak ve İran üzerinden gelen kaçak sigaralar, ne yazık ki Türkiye üzerinden bu ülkelere giden sigara makineleri tarafından üretiliyor. Bu makineler, zamanında ülkemiz üzerinden bu ülkelere giderken bizim yetkililerimiz sadece seyretmekle yetinmişlerdi. Bu kaçak sigaralar nedeniyle hem Maliye hem de ülkemizde sigara üreten üreticiler mağdur oluyor. Türkiye'de tüketilen sigaranın yaklaşık yüzde 20'si kaçak yollarla ülkemize giriyor.
Vergi daireleri otomasyonu Ülke genelinde bulunan 640 dolayında vergi dairesinden 310'unda tam otomasyona geçildi, kalanlar için de yoğun çalışma yapılıyor. İstanbul'da bulunan 69 vergi dairesinin 63'ü tam otomasyona geçti, geri kalan vergi dairesinden üçü mükellef sayısı az olan Şile, Adalar ve Çatalca. Diğer 3'ü ise Veraset ve Harçlar vergi daireleri. Bunlarda da otomasyon yazılımı devam ediyor. Yakınbir gelecekte onlar da tam otomasyona geçecek. 300 bin mükellefin havale, çek ve senet ödemeleri ile ilgili incelemelerimiz bakanlığın uzun süren detay çalışmaları sonucu ortaya çıktı. Bu listeye VEDOP'tan ulaştık. Bu sayı önümüzdeki günlerde artacak.
Kurumlar Vergisi düşecek Dolaysız vergilerin toplam vergi içindeki payının değişmesi için, Kurumlar Vergisi oranı düşürülerek vergi artışı sağlanacak. Geçen yıl yüzde 33 olan Kurumlar Vergisi oranı yüzde 30'a indirilmişti. Bu oranı daha da aşağı çekerek vergi hasılatını arttıracağız. Kurumlar Vergisi'ndeki indirim oranını önümüzdeki üç ay içindeki Kurumlar Vergisi sonuçlarına bakarak belirleyeceğiz.
ÖTV ve KDV'nin payının artması normal Dolaylı vergi olan ÖTV ve KDV'nin toplam vergiler içindeki payının arttığına ilişkin eleştirilere katılmıyorum. Bütün ülkeler Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi oranlarını indirirken, hiç kimse KDV oranını indirmiyor. Adalet ve adaletsizlik kavramı artık değişiyor. Boğaz Köprüsü'nü, içki ve sigarayı, arabayı kim kullanıyorsa vergisini de onlar versin. Zihniyet değişmeli.
Lüks otomobile gözaltı Dünyanın en lüks arabalarından kaçı Türkiye'de? Bunları satın alanlar ne kadar vergi ödemiş? Bunlar için oluşturduğumuz liste var. Bunları yakında inceleyeceğiz.
Perakendeye inceleme Kredi kartı harcamalarından hangi dükkan ne kadar alışveriş yapmış, bunlar Maliye tarafından incelenecek. Kart harcaması dışında peşin alışverişlerin ne kadar olduğu sorulup incelemeye alınacak.
Yabancı sermaye ilgisi Türkiye'de sağlanan güven ortamı sayesinde yabancı sermaye akını başladı. Güven ortamı sağlanmamış olsaydı, Dışbank 1 milyar Euro'ya yabancı alıcı bulur muydu? BNP Paribas TEB'i alır mıydı?
Limanın neyini böleceksiniz? Özelleştirme uygulamalarında bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Son olarak Mersin, İzmir ve Samsun Limanları'nın özelleştirilmesi için Rekabet Kurulu'nun 'bölünerek satılması' görüşünü anlamakta güçlük çekiyorum. Limanın neyini böleceksiniz? İskele iskele mi satacağız limanı? Rekabet Kurulu bu görüşünü değiştirmezse bu görüşe uymayacağız.