Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, yabancı ortaklığa bakış açıları konusunda, ''Şu anda da bu açıdan görüşümüz olumlu. Ancak burada önemli olan yabancı ortağın bankamıza sağlayacağı katkı... Yoksa bizim hissedarlarımızda bir satma zorunluluğu yoktur'' dedi.
Akbank'ın operasyon merkezinin tanıtıldığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtul, yabancı bankaların gelmesinin Türkiye ekonomisi açısından son derece olumlu olduğunu belirterek, ''Güven duyduklarını, yabancı yatırımların arttığını görüyoruz. Burada bir güven unsuru var, ekonomik stabilite'' diye konuştu.
Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırıma çok ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Kurtul, bunun Türkiye'nin hak ettiği rakamların çok altında olduğunu, doğrudan yabancı yatırımın çok daha yükselmesi gerektiğine işaret etti.
Kurtul, son zamanlarda bankacılık sektörüne bir ilgi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
''Bunun iki nedeni var diyebiliriz. Birinci neden, bankacılık sektöründe bir büyüme bekleniyor. Bunu beklemek hakikaten doğal. Çünkü, enflasyonun düştüğü ortamlarda diğer ülkelerle de karşılaştırınca bankacılık aktiflerinin özellikle krediler, mevduat gibi kalemlerin çok yükseldiğini görüyoruz. Şu anda Türkiye'de GSMH'ye oranlarsak son derece düşük seviyelerde. Örneğin tüketici kredilerinin GSMH'ye oranı yüzde 3'ün altında. Dolayısıyla bu tür özellikle bireysel küçük işletme işlemlerinde bir artış bekliyoruz. Operasyon merkezi de bizim bunda çok kritik rol oynayacak''
Kayıt dışına yabancı yatırımın gelmesinin çok zor olduğunu, kayıt dışının daha fazla olduğu sektörlerden çekindiğini ve haksız rekabet istemediğini belirten Kurtul, ''Bankacılık sektörü kayıt içi bir sektör. O yüzden yabancı yatırımı daha çok cezbedebiliyor. Kayıt içinin artmasıyla diğer sektörlerimizde de daha fazla yabancı yatırım mutlaka göreceğiz'' diye konuştu.
Akbank Genel Müdür Kurtul ''Yabancı ortaklığa nasıl bakıyorsunuz?'' sorusuna, ''Şu anda da bu açıdan görüşümüz olumlu. Ancak burada önemli olan yabancı ortağın bankamıza sağlayacağı katkı. Yoksa bizim hissedarlarımızda bir satma zorunluluğu yoktur'' dedi.
''EN İYİ ÇÖZÜMÜ BULDUK''
Akbank'ın kurucu hisselerinin geri alınmasına ilişkin bir soru üzerine Kurtul, kurucu hisselerle ilgili planlarının Haziran ayı içerisinde konuyu neticelendirmek olduğunu söyledi.
Akbank'ın Türkiye'de ilk bir uygulamayı gerçekleştirdiğini belirten Kurtul, ''Kurucu hisse konusunda üç taraf, banka, kurucu hissedarlarımız ve diğer hissedarlarımız var. Bu üç taraf için de en uygun çözümü bulmak durumundaydık ve hakikaten en uygun çözümü bulduk. Burada yurt dışı yatırımcılarımızdan çok olumlu tepki aldık, son derece desteklendi. Yurt dışı analistlerden çok övgü aldık'' diye konuştu.
Kurtul, bu uygulamanın kurumsal yönetişim ilkeleri açısından da son derece doğru bir uygulama olduğuna dikkati çekti. Akbank'ın halka açık bir şirket olduğunu, yurt içinde ve yurt dışında birçok küçük hissedarı bulunduğunu anımsatan Kurtul, ''Enflasyonunu düştüğü, reel faizlerin düştüğü ortamlarda hisse senedi yatırımı da önem kazanacak. Burada Akbank olarak, özellikle küçük yatırımcıların tasarruflarını değerlendirmek için orta vadede, uzun vadede çok önemli bir potansiyel yaratıyoruz'' dedi.
Zafer Kurtul, kurucu hisseler konusunda kararın neden alındığına ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti: ''Kurumsal yönetişim açısından bakınca hisselerimizin bir bölümü kardan yüzde 10 pay alıyor. Kote değil, oy hakkı yok... Banka kurucu hissedarları ve diğer hissedarlar açısından en iyi çözüm, hakikaten her tarafı memnun eden bir çözüm bulduk. Bunu kalan hissedarlarımız da pozitif gördü.''
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı da, Akbank'ın kurucu senet sayısının 2 bin 538 olduğunu belirterek, bunlara ödenecek rakamın yaklaşık 750 milyon dolar olduğunu bildirdi.
Ticaret Kanunu'na göre belirlenmiş yöntemlere göre prosedürün devam ettiğini, ilk aşamada bilirkişi marifetiyle değer tespitinin yapıldığını anlatan Çulhacı, genel kurulun ve kurucu hissedarlar genel kurulunun yapılmasından sonra geri alımların başlayacağını kaydetti.