TARIM Bakanlığı'nın yaptığı araştırma sonuçların göre hazırladığı rapor aşağıdaki noktalara dikkat çekiyor:
Hasatın geç yapılması nedeniyle kırmızı biberlerde aflatoksin oluşumu dalında başlıyor.
Kahramanmaraş ve Gaziantep yöresinde, kurutma işlemi doğal olarak güneş altında ve toprak üzerinde yapıldığı için topraktan ve havadan biberlere küf bulaşımı artıyor ve aflatoksin oluşumu maksimum düzeye ulaşıyor. Bu nedenle kurutma işleminin mutlaka modern kurutma tesislerinde yapılması gerekiyor.
Yeni hasat edilmiş biberi parçalayıp, çekirdek evini çıkararak ağ üzerinde kurutma uygulaması sonucu, 1 günde biberin su aktivitesi değerinin küflerin gelişemeyeceği ve toksin oluşturamayacağı düzeye düşebiliyor.
Bu uygulama ile çiftlik koşullarında kurutulan biberlerde aflatoksin düzeyinin limitlerin çok altına düşürülebileceği, hatta aflatoksinsiz biber elde edilebileceği yönünde çiftçilere ve üreticilere önerilerde bulunuldu.
Bu sonuçlar üzerine üretim bölgelerinde belirli sayıda modern kurutma fabrikaları kuruldu (mikrodalga ve konveyör kurutuculu) ve halen de kurulma çalışması devam ediyor.