|
|
Toprakta biber kurutulmasına engel olun
Sadece açıkta satılanlar değil, ambalajlı ürünlerde de aflatoksini yok edemeyen bakanlık, "Firmalar bizi isim açıklamaya zorluyor" diyor.
Türkiye, aflatoksin tehlikesini 1990'larda Avrupa kapısından dönen kırmızı pul biberlerle farketti. O güne kadar hiç kimse, pul biber alırken "acaba iyi kurutulmuş mu, kurutma sırasında aflotoksin (küf) oluşmuş mu" diye sorgulamazdı. Ancak gıda güvenliğine olan ilgi, aflatoksini, -hormon kadar olmasa da- Türk tüketicisinin gündemine dahil etti. Tarım Bakanlığı da Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa il müdürlüklerinden, toprakta ve bez üzerinde bütün halde biber kurutulmasının yasaklanmasını istedi. Bu uygulamayı yapanlar, biberleri alanlar veya işleyerek satanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol Hizmetleri Daire Başkanı İbrahim İlbeyi, son 1 yıl içinde kurutulmuş biber üreticisi 35 firmayı üretim izinleri olmadığı için kapattıklarını belirterek, "Sürekli eğitimler veriyoruz, ceza kesiyoruz, ama maalesef raflardaki paketli ürünler de dahil aflatoksine rastlıyoruz" dedi. İlbeyi, firmalara 5.5 milyar lira para cezası uygulandığını, ancak bunun da caydırıcı olmadığını belirterek, "Bizi balda olduğu gibi firma ismini ifşa etmeye zorluyorlar" diye konuştu.
EVDE KURUTMA Özellikle Anadolu'da evlerde biber, domates, patlıcan kurutulması yaygın. Bu sebzelerde aflatoksin oluşmaması için topraktan uzak kurutma gerekiyor. Ayrıca kurutma süresinin rutubetsiz ortamda ve hızla olması şart. Bu nedenle evde kurutmanın da güneşli günlerde ve kısa sürede yapılması, kurutulan ürünün rutubetsiz ortamda saklanması gerekiyor.
ESEN EVRAN
|