Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Fatih Karaca, 2006'da dijital yayıncılığa geçileceğini belirtti.
1980'li yıllarda siyah beyaz televizyondan renkli televizyona geçen Türkiye, yayın teknolojisinde ikinci devrime hazırlanıyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Fatih Karaca, 2006 yılında büyük şehirlerden başlanarak sayısal yayıncılığa geçileceğini belirtti ve "Dijital teknoloji yepyeni fırsatlar sunacak" dedi. Dijital yayının ülke geneline yaygınlaşmasıyla televizyondan alışveriş yapılabilecek, özel platformda oyun oynanabilecek, bankacılık işlemleri de yapılabilecek.
2006-2014 PLANI RTÜK Başkanı Karaca SABAH'a yaptığı açıklamada, halen kullanılan analog yayınla, geçilmesi hedeflenen dijital yayın arasındaki farkı şöyle özetledi: "Türkiye'de; uydu, kablo ve karasal vericiler üzerinden yayın yapılıyor. Karasal yayınlar, analog sistemle devam ediyor. Bu sistem bir televizyon programının bir kanalda yayınlanması imkanını veriyor. Sayısal sistemde ise bir kanaldan 4 ayrı yayın yapılması imkanı var. Haberleşme Yüksek Kurulu, 2006'dan itibaren sayısal yayına geçilmesi konusunda karar aldı. Gelecek yıl Ankara, İstanbul ve İzmir'de sayısal yayına geçilecek. 2014'e kadar analog yayın sona erecek. Ama bana göre süre uzun. 2010'a kadar bu iş bitmeli."
İHALEYE ÇIKILACAK Haberleşme Yüksek Kurulu'nun geçtiğimiz ay sonu yaptığı toplantıda, sayısal yayın için "lisans ihalesi"ne çıkılması da kararlaştırıldı. Ancak ihale dönemine kadar yayıncı kuruluşlardan bir "kullanım ücreti alınması" da gündemde. Şu anda kanal ve frekans kullanımı için bir ücret ödenmiyor. Karaca, "Lisans ihalesi bir tür sıralama ihalesi olacak. Birinci sıradaki yayıncı kuruluş istediği frekansı seçebilecek. Dijital yayın kapsamında telefon, interaktif alışveriş, her türlü görüntü aktarımı, televizyon oyunu, hatta bilgisayar fonksiyonlarını içeren bir altyapı söz konusu. Halk bu imkana büyük ilgi gösterecektir" dedi. Ülke genelinde şu anda tüm televizyon alıcıları analog. Vestel ve Beko ise Avrupa'ya dijital televizyon alıcıları satıyor. Önümüzdeki dönemde ya dijital teknolojiyle uyumlu televizyonlar satın alınacak ya da 50 YTL'ye şifre çözücüler (decoder) temin edilerek, bu yayınlar izlenebilecek.