|
|
|
|
|
|
Hayat değiştiren Yoga
* Modern yaşamın yükünü iç huzuru yakalayarak taşımaya çalışanların bulduğu yollardan biri yoga.
* Avukat Şebnem Işık ile bankacı eşi Can Malta yogaya başladıktan sonra mesleklerini bırakıp yogayı iş edinenlerden.
Maddeci dünyadan zevk alabilmek için
Yaşam kalitesini yükseltmeye çalışanlar farkında olmadan tatminsizliğe düştü. Yogayı deneyenler ise hayattan zevk almaya başladıklarını gördüler.
Doğadan uzaklaşıp modern hayatın beklentilerine ayak uydurmaya çalışan günümüz insanı iç huzurunu ve dengesini kaybetmeye başladı. Teknolojinin getirdikleri ve maddi hayat mutluluk vermez oldu. Maddi değerlere bağlı olarak yaşam kalitesini yükseltmeye çalışanlar farkında olmadan tatminsizliğe düştü. İş hayatının zorlukları, yaşanan stresler, zamanla yarışma hali, gelecek kaygıları, bitmeyen taksitler, borçlar, savaş görüntüleri, depremler... Beden ve ruh bu ağırlığı taşıyamaz hale geldi. Depresyon, hayattan zevk almama duygusu, baş ve boyun ağrıları günlük yaşamın birer parçası oldu.
YOGA MODA OLDU İşte tam da bu dönemde Batı'da 50 yıldır giderek yayılan yoga hareketi, Türkiye'ye de ulaştı. Birkaç yıl öncesine kadar küçük bir kesimin öğrenip uyguladığı yogaya ilgi büyük ölçüde arttı. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde birbiri ardı sıra yoga kursları açıldı, evlerde yoga dersleri verilmeye başlandı. Gençlerin de ileri yaştakiler kadar ilgi gösterdiği yogaya başlayanlar kısa sürede hayattan daha fazla zevk almaya başladıklarını fark ettiler. Yorgunluklar azaldı, depresyonlar unutuldu. Bugünlerde herkes birbirine yogayı tavsiye ediyor. Fiziksel hareketler eşliğinde ve nefes çalışmalarıyla yapılan yogada asıl amaç iç huzuru yakalamak. Evrenle bir olmak, bütünleşmek. Fakat Türkiye'de henüz felsefesi tam anlaşılmadığı için yogayı bilinçli olarak yapanlar kadar sadece moda olduğu için spor olarak düşünerek yapanlar da var. Peki insanların huzuru bulmak için peşinde koştukları yoga nedir? Ne gibi yararları var? Herkes yapabilir mi? Hindistan'da 10 bin yıl önce "rishi'' denilen bilgeler, hayatın sırlarını keşfetmek için yaptıkları arayışlarda oruç tutmayı, sessiz kalmayı ve doğa ile aralarındaki ilişkiyi inceleyip birçok gizli bilgiyi fark ettiler. Doğadaki canlılar ile kurdukları bağlantıda ulaştıkları mutluluk seviyesi o kadaryükseldi ki bu öğretileri kendilerinden sonra hazır olanlara da öğretmeye başladılar. İşte bu rishi'ler ilk yoga hocaları yani yogilerdi. Daha sonra bu bilgiler "veda"lar denilen Hindu bilim kitaplarında toplandı. Yoga Sanskritçe'de "birleşme, bütünlük" anlamındaki yug kelimesinden geliyor. Burada sözü edilen birleşme veya bütünleşme, bir yandan kişinin bedensel, zihinsel ve ruhsal açıdan bütünlüğünü ifade ederken, diğer yandan da bireysel uygulamalar ve mistik deneyimler sonucu kişinin "içindeki özle iletişime geçmesi, evrensel ruh ile birleşmesi" çağrıştırılır. Kişisel bilincin, evrensel bilinçle buluşması olan yoga; kişinin kendini tanıma, farkındalığını artırma ve güçlerini açığa çıkarma ilmidir. Batı'da ruhsal aydınlanmadan çok dinlenme, stresle baş etme ve sağlıklı yaşam için yapılıyor. Vücudu, ruhu, duygu ve düşünceleri dengeleyip uyumlu hale getiriyor. Dünyanın karmaşasından etkilenmemeyi, huzurlu ve güvende hissedebilmeyi sağlıyor. Yoga, din değil, sadece insanın kendi gücüne inanmasını gerektiren bir benliği geliştirme tekniği...
'TANRISAL İLAHİ' İÖ 6. yüzyılda yazılan iki büyük Hint destanı olan Ramayana ve Mahabharata bize kaynak olarak yol gösteriyor. İki yüz bin dizelik Mahabharata adlı uzun destanın bir bölümünü oluşturan "Bhagavadgita" ise bilinen en eski yoga belgesi. Bhagavadgita, tanrısal ilahi anlamını taşıyor. Yedi yüz dizeden ve on sekiz bölümden oluşan bu yapıt, tanrıyı simgeleyen Krişna ile savaşçı Ajuna arasında Mahabharata Savaşı'ndan önce savaş meydanında geçen diyalogları konu alıyor. Tanrı, ruh ve yeniden doğuş felsefesi aktarılırken "ölüm" ile "yaşam"ın sorgulandığı savaş ortamında günlük yaşamın yüklediği sorumluluklar ve görevler karşısında kişinin erdemli ve bilgece yaşamını sürdürebilmesi için nasıl davranması gerektiği konusunda uyarılarda bulunulup tinsel (spiritüel) anlamda arınma yolları açıklanıyor.
Figen Yanık
|
|
|
|
|
|
|
|
|