Yalçıntaş: İstanbul'u küresel ticaret başkenti yapacağız'
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, ''Misyonumuz İstanbul'u, Dubai ve Londra gibi bir dünya ticaret merkezi haline getirmek'' dedi. Yalçıntaş, İTO'nun yeni yönetim kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, ticaretin tarihte olmadığı kadar derinden değiştiğini, artık yerel pazarlar yerine küresel pazarlardan bahsedildiğini vurguladı.
Artık bütçeleri neredeyse devletlerin bütçesinden çok daha fazla olan uluslararası şirketlerin bulunduğunu belirten Yalçıntaş, küçük ve orta boy şirketlerin böyle pazarlarda tek başına rekabet etme imkanının kalmadığını kaydetti. Rekabetçi, küresel pazarlarda adı geçen bir oyuncu olunabilmesi için resme bütüncül bir açıdan bakılmasının şart olduğunu ifade eden Yalçıntaş, şunları söyledi:
''Dolayısıyla biz de İTO'nun yeni yönetimi olarak (yapısal değişikliklerin bu kadar derinden etkilediği ticari dünyada İTO da, hem bu yapısal değişikliklere ayak uyduracak hem de kendi üyelerini bu değişiklikler karşısında ayakta tutacak kabiliyete kavuşmalıdır) diyoruz. Misyonumuz, dünya pazarlarını İstanbul'a taşımak, İstanbul tüccarını, İstanbul sanayicisini de dünya pazarlarına götürmektir.''
Murat Yalçıntaş, İstanbul'un coğrafi olarak Dubai ve Londra'nın tam ortasında olduğuna işaret ederek, ''O halde biz (Londra ve Dubai'den sonra gelin İstanbul'u küresel bir ticaret başkenti yapalım) diyoruz. Bu bağlamda bizim yaklaşımımız, küreselleşmeye direnmek değil, küreselleşen dünyada önemli, etkili aktörlerden biri olmak'' dedi.
İTO'ya getirmeyi düşündükleri yeni yaklaşımlara da değinen Yalçıntaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Üyelerini dünya pazarlarına açan, onlara yeni pazarlar bulan, üyelerine rehberlik eden, gerek dahili gerekse harici networklerle üyelerinin rekabet gücünü artıran bir İTO hedefliyoruz. İTO bütün bunları gerçekleştirirken, diğer tüm kuruluşlarla işbirliği halinde olacaktır. İTO'yu bu işbirliğinin öncü kurumu olarak görüyoruz.''
AB müzakere sürecinde İTO'nun aktif olarak üyelerinin menfaatlerini savunan bir konumda olacağını vurgulayan Yalçıntaş, 2005 yılı iş programı çerçevesinde öncelikle meslek komiteleriyle ilgili projeleri bulunduğunu bildirdi.
Yalçıntaş, meslek komitelerini sadece evrak onaylayan bir konumdan çıkarıp, proje üreten ve kendi sektörlerinde etkin yapılar haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, sektörel pazarlama ajansları kurmayı ve her ay üyelerini en az 2 defa yurt dışına götürmeyi düşündüklerini, ayda bir defa da bir yabancı heyeti Türkiye'de, İstanbul'da ağırlayıp, sektörel çalışmalar düzenleyeceklerini kaydetti.
''KREDİ DANIŞMA MERKEZİ KURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ''
İTO Başkanı Yalçıntaş, ekonominin belli bir raya girdiğini, buna karşın özellikle küçük işletmelerin kredi ihtiyaçlarının had safhada olduğunu, bu nedenle İTO bünyesinde gerek sendikasyon kredilerini takip edecek, gerekse uluslararası fonlarla temasa geçebilecek ve küçük işletmelerin kredi ihtiyaçlarında onlara yol gösterecek kredi danışma merkezi kurmayı düşündüklerini bildirdi.
İTO'nun web sitesini daha da ileri götüreceklerini, bununla ilgili varolan çalışmaların hızlandırılacağını anlatan Yalçıntaş, ticarette işgücünü geliştirmeye yönelik projelerini ilerleteceklerini, bu kapsamda İstanbul Ticaret Üniversitesi'ni, Avrupa çapında nitelikli, aranan, prestijli işadamı ve işgücü yetiştiren bir kurum halinde görmek istediklerini vurguladı.
Oda'nın ortak olduğu Dünya Ticaret Merkezi'ni, dünyadaki diğer ticaret merkezleriyle entegre hale getirecek çalışmalarının olacağını vurgulayan Yalçıntaş, Formula 1'i Ağustos ayına yetiştirmek ve dünyaca önemli bu hareketi Türkiye'de başarıyla temsil etmek için Oda olarak üzerlerine düşen her şeyi yapacaklarını söyledi. (AA)
|