İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, yurtdışında büyümek için ortaklıklara açık olduklarını söyledi ve ekledi: Ancak yöremizi paylaşmak için evlilik yapmayız Özince "Elbette yabancı sermayeye sırtınızı dönemezsiniz, ama milli bankacılığı da bırakamazsınız. Fransa, Almanya bile bundan vazgeçmedi" dedi.
İş Bankası, kendisine yurtdışında büyüme kapıları açacak bir ortağa sıcak bakıyor. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye genelinde etkin olmayı sürdüreceklerini belirterek, "Şirket evliliklerine İş Bankası'nın bakışı sektörden oldukça farklı. Balkanlar'da hatta Türk Cumhuriyetleri'nde büyümeyi hedefliyoruz. Örneğin Bulgaristan'da şube açmak istiyoruz. Bize ortaklık teklif edilecek olsa biz yörede kendi başımıza gelişmeyi isteriz. Yöremizi paylaşmak için kimseyle ortak olmayız. Ancak başka ülkelerde ortaklık için varız" dedi. Özince, Türkiye'nin milli bankacılığının sürmesi gerektiğini savunarak, şöyle devam etti: "Kurtuluş Savaşı'ndan kalan parayla özel bir banka kurmuşsunuz. Elbette yabancı sermayeye sırtınızı dönemezsiniz ama bir ülke tarihi, dönemi açısından bankacılığı bırakamazsınız. Bugün Almanya, Fransa bile milli bankacılığını bırakmamış. Üstelikmilli bankalar o yörelerde teşvik de ediliyor."
YUNAN BANKALARI KADAR OLDUK Sabah gazetesinin ekonomi ve finans çevreleriyle buluşması İş Bankası ile devam etti. Sabah ekibi İş Kuleler'deki akşam yemeğinde İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Genel Müdür Yardımcıları Caner Çimenbiçer, Kadir Akgöz, Hülya Altay, Aykut Demiray, Cüneyt Demren, Sırrı Erkan, Ali Kocabaş, Zafer Memişoğlu, Fevzi Onat, Kayhan Söyler, Özcan Türkakın, Mete Uğurlu ile biraraya geldi. Geceye Sabah Gazetesi'nden Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan, Yayın Koordinatörü Şule Talu, Ekonomi Müdürü Yavuz Semerci, ekonomi yazarları Gazi Erçel, Aydın Ayaydın, Abdurrahman Yıldırım, Şelale Kadak ve Merkez Reklam Grup Başkanı Orhan Girgiç ile Merkez Reklam Genel Müdürü GenelMüdür Bahar Şamhili katıldı. Yemekte Ersin Özince Türk bankacılık sistemi, İş Bankası ve ülkenin genel ekonomik durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türk bankacılık sistemine yabancı girişinin Doğu Bloku ülkelerinde olduğu kadar hızlı gerçekleşmeyeceğine dikkat çeken Ersin Özince, "Yabancı sermayenin sistemimize girişi beklenilenden oldukça yavaş olacak. Bence artık bankacılıkta yerli yabancı sermaye kalmadı. Bugün bizim borsadaki hisselerimize sahip olan ve değeri 1.5 milyar doları bulan yabancı ortaklarımız var. Ve bu ortaklar bankanın geleceğine inanıyor" dedi. Özince gelecek 3 yılda bankanın 2 kat büyüyeceğine inandıklarını kaydederek, hedeflerini aktardı: "Rekabet olan her yerde İş Bankası var. Bu büyüme hedeflerimizi de destekliyor. Bir zamanlar 'Yunan bankaları kadar büyüklüğümüzyok' derdik. Şimdi İş Bankası onları yakaladı. Ama düşünün Portekiz'in 5'inci bankası kadar yeni olduk. Önümüzdeki 3 yılda bankanın büyüklüğünü ikiye katlayacağız. Aktif büyüklük ve tüm bankacılık işlemlerinde asgari yüzde 18 pazar payına sahip olmayı istiyoruz. Amacımız aktiflerimizin yüzde 42'sini kredilerden, pasiflerimizin yüzde 65'ini ise mevduattan oluşturmak."
KREDİLERDE ARTIK İKİNCİYİZ Kredi piyasasındaki son durumlarını anlatan Bankası Genel Müdürü Özince, kredi büyüklüğünde ilk sıradan ikinci sıraya gerilediklerini açıkladı. Özince bunun nedenini şöyle anlattı: "Kredilerde Akbank'ın gerisine düştük. Bizim 12.5 milyar YTL, Akbank'ın ise 12.9 milyar YTL kredi büyüklüğü var. Bunun nedeni Akbank'ın kamu ve özel proje kredilerine ağırlık vermesi. Biz kredilerde yaygınlaşmayı tercih ettik. Bizimbüyük finansmanlardan uzaklaşmak gibi bir derdimiz yok. Böyle bir izlenim yaratmak yanlış. Yaygınlaşarak kredilerimiz artıyor. Yumurtaları aynı sepete koymamaya özen gösteriyoruz. Düşünün ki eskiden kredileri sadece büyük firmalar alırdı. Şimdi küçük firmalar da kredilere el sürebilir hale geldi." MEVDUATLAR YÜZDE 26.9 ARTTI Sektördeki konsolidasyonun sürdüğünün altını çizen Özince, "Bazı bankalar pasiflerindeki mevduat eksikliğini dış borçlanmalarla kapatıyor. Bu kaynakları vade yönünden çok tercih edenler de var. Bizim son 4 yıllık periyotta mevduatlarımız yıllık ortalama yüzde 26.9 arttı. Dövizde bu oran yüzde 19.3, TL'de ise yüzde 39.2. İş Bankası vadesiz mevduatta olduğu gibi toplamda da birinci. En yakın rakibimizle olan fark 3.3 milyar dolara ulaştı" dedi.