Endüstri Holding'de ortakların parasını batıran eski başkanın, şirketi kendine borçlandırdığı iddia edildi.
Çoğu gurbetçi 10 bin 800 kişiden toplanan paralarla kurulan Endüstri Holding'de 35 kişinin gözaltına alındığı operasyon, şirketteki talanın boyutlarını gözler önüne serdi.
46 MİLYON EURO'LUK ZİMMET Şirket mallarının kapışıldığı, 46 milyon Euro'nun zimmete geçtiği öne sürüldü. 180 TIR dolusu mobilya ve makinenin satılıp parasının eski başkan Mustafa Ertekin'e aktarıldığı iddia edildi.
HOLDİNGİN ÇEKİ İÇİN HACİZ KOYDURDU Ertekin'in, elindeki 1.6 milyon marklık çekin karşılıksız çıktığını öne sürüp holdingin tekstil fabrikasına altı trilyon liralık haciz koydurduğu belirtildi. Yeni yönetim "bu çek sahte" diye itiraz etti.
Hesapları sakladılar * SPK'nın Endüstri Holding'deki denetimleri, halktan izinsiz para toplandığını ve hesap hareketlerinin gizlendiğini ortaya koydu. * Banka ve finans şubelerindeki hesaplar yasal defterlere aktarılmadı, ortaklık yapısına ilişkin gerçek bilgi verilmedi. * Kasım 1998'de merkez kasa hesabında görünen 10.5 trilyon lira için "şirket dışına çıkarılabilir" uyarısı yapıldı.
Endüstri Holding ondan bir türlü kurtulamadı
180 TIR dolusu mobilya ve makinenin usulsüzce satılıp parasının Ertekin'e aktarıldığı öne sürüldü. Bu rakamın yaklaşık 46 milyon Euro olduğu ve artabileceği de öğrenildi. 35 kişi gözaltına alındı.
Yurtdışındaki vatandaşların 'dini duygularını sömürerek' topladıkları 300 milyon markın 250 milyon marklık kısmını batırdıkları belirlenen Endüstri Holding'de 5 ayrı ilde eşzamanlı baskınlarla yakalananlar arasında holdingin eski yönetim kurulu başkanı, banka müdürü, avukatlar ve emekli okul müdürünün de bulunduğu belirtildi. İlk Endüstri Holding operasyonu öncesinde 250 milyon markın ortadan kaybolduğunu belirtip daha sonra istifa eden Ramazan Arıkan'ın da gözaltında olduğu bildirildi. Kilit isim holdingin eski Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ertekin'in, daha önce birlikte çalıştığı yönetim kurulundaki kişiler aracılığıyla holdingden usulsüz para transferine devam ettiği öne sürüldü. Şirkette görevli bazı kişiler aracılığıyla holdinge ait 180 TIR dolusu mobilya ve makinelerin usulsüzce satılıp, parasının Ertekin'e aktarıldığı iddia edildi. Bu kişilerin ayrıca Aydın'daki mermer ocağını da usulsüzce satıp, parayı kendi zimmetlerine geçirdikleri ileri sürüldü.
SON YÖNETİM BİLDİRDİ Mustafa Ertekin'in, yaklaşık 5 ay önce elindeki 1 milyon 600 bin mark değerindeki bir çekin karşılıksız çıktığını öne sürüp Endüstri Holding'e işlem yaptırdığı ve Aksaray'daki tekstil fabrikasına 6 trilyon liralık haciz geldiği iddia edildi. Şimdiki yönetim kurulu üyelerinin, bu gelişme üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunup, Ertekin'i 'sahte çek düzenlemek'le suçladıkları öğrenildi. Şimdiye kadar yaklaşık 46 milyon Euro zimmete geçirildiğinin belirlendiği, ancak bu miktarın artabileceği belirtildi. Ayrıca yönetim kurulu üyelerinin, mağdur ortakların iddiaları üzerine yaptıkları araştırmada Ertekin'in yakınlarının üzerine kayıtlı bazı otomobil ve evler bulunduğu belirlenip daha önce de savcılığa suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi. Ertekin'in Sedat Peker'in ortağı Ali Oymak'ın vasıtasıyla tehdit ve korkutmak suretiyle 3-4 otelin işletmesini aldığı da iddia edildi. Bir emniyet yetkilisi, bir yıl içerisinde savcılığa yapılan ihbarlar üzerine soruşturma başlatıldığını belirterek, "Ankara, İstanbul, İzmir, Afyon ve Konya bağlantılı holdingin mallarını kapışan insanların yakalandığını" söyledi.