|
Helikopter-uçak geliyor
|
|
Amerikan uçak üreticisi Boeing ile helikopter imalatçısı Bell'in birlikte geliştirdiği V-22, hem helikopter hem de uçak olarak kullanılacak.
Havacılık sektörü yeni bir devrime hazırlanıyor. Amerikan uçak üreticisi Boeing ve helikopter imalatçısı Bell'in ortak projeleri V-22 Osprey Tiltrotor adlı uçağın, Amerikan Deniz Kuvvetleri'nin Operasyonel Değerlendirme testlerinin (OPEVAL) ilk aşamasını başarısıyla geçmesinin ardından, seri üretim kararı alındı. Tilt-rotor teknolojiyle seri üretimine 2005 içinde başlanacak helikopter ve pervaneli uçağın melezi olan V-22, her türlü askeri alanda hizmet verebilecek. V-22 turbo pervaneli uçağın hızı ve menziliyle, helikopterin dikey kalkış ve iniş özelliklerini birleştiren devrimsel bir hava taşıtı olarak adlandırılıyor. V-22'nin iki kanadının ucundaki hareketli pervaneler, kalkış ve iniş anında dikey, normal uçuşta ise yatay pozisyon alabiliyor. Böylece, hiçbir uçağın inemeyeceği alanlarda dikey iniş ve kalkış gerçekleştirebilen V-22, standart bir helikopterden iki kat hızlı gidiyor, üç kat daha fazla yük taşıyabiliyor.
SAATTE 507 KM. HIZ Test amaçlı ilk teslimatı 1999 yılının Mayıs ayında Amerikan Deniz Kuvvetleri'ne yapılan V-22, 24 kişilik bir ekip yada 9 tonluk yük taşımakla birlikte her türlü nakliye ve sızma operasyonunda da faaliyet gösterebiliyor. Pervane ve kanatları kıvrılabildiği için herhangi bir askeri uçağın girdiği hangar veya uçak gemisine yüklenebiliyor. V-22 Osprey, helikopter modundan, uçak moduna 12 saniyede geçiyor. Havada belirli bir irtifaya ulaştıktan sonra pervaneler dikey pozisyondan, yatay pozisyona dönüşüyor. Saatte 507 km hız yapan helikopter- uçağın uçuş menzili 933 km. 11.6 metre uzunluğundaki kanatlara bağlı her pervane 6 bin beygir güç üreten Alison marka motorla çalışıyor. Her pervanenin kendi motoru, vites kutusu, yön değiştirme mekanizması var. Motorlardan birisine bir şey olsa bile tek motorla uçabiliyor. Konfigirasyonuna göre 5 bin ile 13 bin litre arasında yakıt alıyor. Pilot, yardımcı pilot ve uçuş mühendisi tarafından uçurulan bu yeni hava aracının kokpiti, uzay mekiğinin kokpitine benziyor. Kalan yakıt, yağ basıncı, hidrolik basıncı, motorun performansı ve yüksekliği dijital LCD ekranlardan takip ediliyor. Askeri bir uçak olduğu için kokpitte telsiz, radyo ve radar sistemleride bulunuyor.
|