|
|
|
|
|
|
Kısırlığın sebebi psikolojik olabilir
Gebelikte ciddi psikolojik bozukluk varsa, ilaç tedavisi uygulanabilir mi?
Kadınlarda adet öncesi yaşanan gerginlik tedavi gerektirir mi? Birçok kadın bu döneme özgü birçok yakınmayı "kadınlığın doğal sonucu ve katlanılması gereken bir durum olarak" yaşamaktadır. Oysa yaşanan şikâyetlerin hafifletilmesi, hatta tamamen iyileştirilmesi mümkün olabilir. Adet öncesi gerginlik bir kez ortaya çıktıktan sonra kendiliğinden düzelme şansı çok azdır. İyileşme için, hormon tedavisi, ilaç tedavisi, psikiyatrik tedavi ve psikososyal düzenlemeler bir bütün olarak ele alınmalıdır. Ayrıca, bu dönemde diyet yapmak da önemlidir. Adet öncesinde rafine şeker, tuz, kırmızı et, çikolata, çay, kahve, alkol tüketimi azaltılmalı, balık, sebze ve meyveler tercih edilmeli, az ve sık yemek yenmelidir. Tuz kısıtlaması, egzersiz, psikoterapi, grup tedavileri gibi tedaviler de faydalı olabilir.
Doğum kontrol ilaçları depresyona neden olur mu? Hamile kalmanın engellenmesine yönelik hormon ilaçları kullanmanın psikolojik bazı yan etkileri olabilir. Depresif hastalık geçiren kadınlarda bu hormonal maddeler depresyonu tetikleyebilir. Ayrıca, adet öncesi gerginlik yaşayan kadınlarda bu ilaçların kullanımı ile depresyon gelişme riski daha fazladır.
Kürtajın ardından mutlaka psikolojik sorun yaşanır mı? Kürtajdan sonra en sıklıkla karşılaşılan ruhsal tepki suçluluk ve elem duygusudur. Eğer daha önceden psikiyatrik sorunlar yaşanmış ise, o zaman kürtaj sonrası daha ciddi ruhsal tablolar ortaya çıkabilir. Kürtaj yaşayan kadınlar doğum kontrol yöntemlerini ayrıntıları ile öğrenmelidir.
Gebelikte depresyon gelişimi sık görülen bir durum mu? Hamilelik süresince anne adaylarının yüzde 4-15'i depresyona girer. Bu dönemde ve doğum sonrasında babalarda da depresyon gelişme ihtimali vardır. Genç yaş, düşük sosyal destek, yalnız yaşamak, fazla sayıda çocuğa sahip olmak depresyon riskini artırır. Ayrıca, geçmişinde depresyon öyküsü olan kadının gebelik sırasında depresyonunun tekrarlama riski yüksektir. Majör depresyon gebelik sırasında meydana geldiğinde, özellikle intihar fikri ve yetersiz beslenmenin bu tabloya eşlik ettiğine işaret edilmiştir. Gebelikte görülen depresyon doğum sonrası depresyon riskini üç kat artırır. Yetersiz doğum öncesi bakım, zayıf beslenmeye neden olduğu gibi, anne adayını intihar girişimine bile götürebilir.
Gebelikten kaynaklanan aşırı kaygı duygusu doğumdan sonra düzelir mi? Hamilelik döneminde gelişen anksiyetede korku), doğumla ilgili kaygılar sonucu panik atak görülebilir. Bu durum normal fizyolojik olayların felaketleştirilerek algılanmasının sonucu olarak ortaya çıkabilir. Gebelikte panik bozukluk belirtileri bazı kadınlarda doğumun ardından iyileşirken, bazılarında da kötüleşmektedir. Obsesif kompulsif bozukluk' dediğimiz takıntı hali, gebelik döneminde kötüleşir.
Gebelikte ciddi psikolojik bozukluk varsa, ilaç tedavisi uygulanabilir mi? İlaç dışı tedavi yöntemleri anksiyetenin sıkıntılarını kontrol altına almada büyük ölçüde yararlıdır. Gebelikte görülebilen ciddi anksiyetenin tedavisinde ilaçlar da kullanılır.
Doğum sonrası psikolojik bozukluk neden ortaya çıkar? Yapılan çalışmalar doğum sonrası dönemin hamilelik dönemine kıyasla psikolojik sorunlar açısından üç-dört kat daha riskli olduğunu ortaya koymaktadır. Doğumu takip eden ilk altı ayda, psikiyatrik bozuklukların görülme sıklığı oldukça yüksektir. Her 1000 doğumdan bir-ikisinde ise doğum sonrası psikozla karşılaşılır. Belirtileri arasında duygu durum değişkenliği, halüsinasyonlar ve uykusuzluk sayılabilir. Kendine ve bebeğe zarar verme riski vardır. Tedavisi için antipsikotik, antidepresif ve duygu durum düzenleyici ilaçlar kullanılır.
Kısır olduğunu öğrenen kişi ne hisseder? Kısırlığa yas, kayıp, utanç, eksiklik, yetersizlik, kusurlu olma, kızgınlık, suçluluk duyguları ve vücut imajına ilişkin endişeler, kendine güvende azalma sıklıkla eşlik eder. Kişi, geçmişteki günahları için cezalandırıldığı düşüncelerine kapılabilir. Önceki korunma yöntemleri, cinsel aktivite, gebeliğin gecikmesi ya da düşükleri için kendini ya da eşini suçlayabilir. Kısırlık kişinin gelecekteki beklentilerini ve hayallerini tehdit eder. Sanki yaşamın bazı alanları donmuş gibidir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|