kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
4 YTL'den daha ucuz peynir hilesiz olmaz
Bakterilere direnin
Yumurtayı buzdolabında satan yerleri tercih edin
Zeytinin karasında hile saklı olabilir

4 YTL'den daha ucuz peynir hilesiz olmaz

Mikroplara en açık gıda maddesi süt. Ve ne yazık ki Türkiye'de sütlü ürünler pazarının sadece yüzde 10'u kayıt altında. Sütteki hile ve yetersiz hijyen, önemli hastalıkların nedeni.

Peynir, zeytin, yumurta... Keyifli bir kahvaltı sofrasının vazgeçilmezleri. Ama keyfi kadar da risk içeriyor. İşin içinde hayvansal gıdalar varsa zaten bir yerine 5 kez düşünmek gerek. Çünkü süt ve sütten üretilmiş ürünlerde Türkiye'de kayıtdışılık çok yüksek oranda. Siz sütün ineğin memesinden sağıldığında, tıpkı dalından kopmuş elma gibi 'naturel' olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Süt, mikroplara en açık olan gıda maddesi. Yani içinde hiçbir katkı olmasa bile sütten çok mikroplu ve bakteri üremiş bir gıda maddesi yaratabilirsiniz. Sütün içindeki bakterilerden arınabilmesi için sağıldıktan sonra en geç iki saat içinde soğutulması gerekiyor. Aksi halde hızla bakteri ürüyor. Bu bakteriler de salmonella, burusella, ateşli hastalıklar ve bağırsak hastalıklarına neden oluyor. SETBİR (Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Derneği) Başkanı Erdal Bahçıvan'a göre Türkiye'de süt ve sütten yapılmış ürünlerde sektörün sadece yüzde 10'u kayıt altında. "Herkes katkı maddelerine takılıyor, ama hiçbir katkı maddesi olmadan da bir besin zehirli olabilir" diyen Bahçıvan, özetle şunları söylüyor: "Pek çok hile var sütte. Örneğin içindeki yağı alıp yerine margarin koyuyorlar. Normal bir tüketicinin bunu anlayabilmesi de kolay değil, zaten bu yüzden bu kadar rahat h i l e yapılıyor. Hile profesörleri türedi piyasada, bir yöntem deşifre mi oldu, hemen yenisini geliştiriyorlar. Son kullanma tarihi bitmiş ve iade edilen peynirleri işleme tabi tutup yeniden piyasaya sürüyorlar. Gıda dışı jeller var, bunlar ufalanmış peynirin daha katı ve kıvamlı olmasını sağlıyor. Bu jelleri kullanıyorlar."

MALİYETİ HESAPLAYIN
Bir peynirin sağlıklı ve hilesiz üretildiğini anlamanın yolları var tabii. Ajan olup, üretim süreçlerini izleyemeyeceğinize göre birkaç ipucundan yararlanabilirsiniz. Peynirin maliyetini hesaplamak çok zor değil. 1 kilo beyaz peynir için 5 kilo süt gerekiyor. Sütün kilosu yaklaşık 450-500 bin lira. Yani sadece sütün maliyeti 2.5 milyon lira. Bunun mayası, kültürü, işçiliği, nakliyesi, soğutması var. Bunlar da en az yüzde 15-20 maliyet demek. Yani 3 milyon lira sadece maliyet. Üzerine üreticinin ve peyniri satanın yüzde 5'er kârını eklediğinizde ortaya 3 milyon 700- 4 milyon lira gibi bir rakam çıkıy o r . Şimdi siz kilosu 2.5 milyona satılan peyniri gönül rahatlığıyla yiyebilir misiniz? Peki markalı ürünlere güvenebilir miyiz? Şöyle düşünmek gerek. En basit markanın bile değeri milyonlarca dolar. Markasına zarar vermek istemeyen bir üreticinin bu yollara başvurması da mümkün değil. Ama sektörün neredeyse yüzde 90'ını, kaybetme riski olmayan üreticiler oluşturunca, hileler de çeşitleniyor.

DENETİM YETERLİ Mİ?
SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan'a, "Ambalajı üzerinde üretim izni olan firmalara güvenebilir miyiz?" diye sorduğumuzda, yine içimiz rahatlamıyor. Bahçıvan, "İki evrakla izin verip iki yılda bir firmanın kapısından geçerseniz bu iznin anlamı kalmaz. Firmaların denetimini, devlet tarafından denetlenen özel sektör kurumlarının yapması gerek. Devlet de denetleyeni denetlemeli. Bu şekliyle yapılan denetime güven olmaz" diyor.

ESEN EVRAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Helvayı beraber yapalım 100. yılda afiyetle yiyelim
 Üçüncü köprü için garanti verebiliriz
 Yapı Kredi'nin satış süreci uzayabilir
 Ataşehir'de Savaş
 2004'ün özelleştirmesine Rekabet Kurumu rötarı
 Turizm 15.9 milyar dolarlık gelirle 2004'te rekor kırdı
 Türkiye'den dünyaya, 'Çin'e karşı pazarınıza sahip çıkın'
 İSO: İyi gidiyor aman bozmayın
 Akpınar Dünya GSM Birliği yönetiminde
 Üniversiteliye şeffaf kart
 Yolsuzluk tilkilerine ceza geliyor
 Yatırımcı Konseyi martta gelecek
 Borsada yeni rekor: 27 bin 56
 Kuruş kullanımı baharda artacak
 9 bin işsize 10 ay için geçici kadro
YAVUZ SEMERCİ
İdam sehpası kuranların dikkatine
Zekeriya...
AYDIN AYAYDIN
Mortgage Yasası deliniyor mu?
İnsanları konut sahibi...
ŞELALE KADAK
Çin'e karşı aşırı koruma kota ticaretini...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İşsizleri de mi Çin'e yollayalım?
Vestel Avrupa'nın en...
Kıskançlık kriziyle ne yaptığımı bilemedim
Sevgilisinin patronunu öldüren Mustafa Baran, o anı Savaş Ay'...
Kahraman baba
Evdeki yangında iki çocuğunu pencereden sarkıtarak kurtarmayı başaran...
Askerin gündemi Kerkük
Askerin gündemi Kerkük
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Başbuğ, Kerkük'e yoğun Kürt göçü...
'Genç subaylar yoksulluk sınırında'
'Genç subaylar yoksulluk sınırında'
Genç personelin kredi kartıyla yaptığı harcamalar izlemeye alındı...
IMKB
E: 27.056 D:% 0,73
DOLAR
S: 1,330 D:% -0,375
EURO
S: 1,733 D:% 0,000
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu