TopluKonut İdaresi (TOKİ), yeni Ataşehir projesinde yeşil alanı daraltıp konut sayısını artırınca, bölge sakinleri ayaklandı. Ataşehirliler, "Biz ev alırken planda yeşil alan vardı. Şimdi gökdelen yapıyorlar" diyerek TOKİ'ye dava açtı.
Ataşehir'de Savaş
TOKİ, yeni Ataşehir projesinde yeşil alanı daraltıp, konut sayısını artırınca, bölge sakinleri ayaklandı... Ataşehirliler 'Biz ev alırken, planda yeşil alan vardı. Şimdi gökdelen yapıyorlar' diyerek dava açtı.
Emlakbank tarafından yapılan ve örnek yerleşim birimi olarak Habitat'tan ödül alan Ataşehir'de arsanın yeni sahibi Toplu Konut İdaresi ile bölgede oturanlar arasında hukuk savaşı başladı. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) 1990 tarihli 5000'lik Nazım İmar Planı'nı değiştirerek hazırladığı ve bölge halkına göre yeşil alanların konuta döndürüldüğü Yeni Ataşehir İmar Planı, Ataşehir sakinlerini isyan ettirdi. Konutlarını satın alırken eski plana göre var olan yeşil alanları da hesaba kattıklarını belirten Ataşehirliler "Aldığımız konutun fiyatının içinde yeşil alanlar da var. Bu değişiklik bizim paramızı çalmakla eşdeğer" diyorlar. Ataşehir'de Haksız Yapılaşmaya Karşı Hukuk Mücadelesi adıyla örgütlenen Ataşehir sakinleri, Ataşehir Derneği'nin planın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'a açtığı davaya topluca müdahil olarak katılma kararı aldı.
İMAR PLANI DEĞİŞTİ TOKİ'nin iştiraki olan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın yaptığı yeni plan hem şu anda konutların bulunduğu ve 20 bin kişinin yaşadığı ve bugünkü Ataşehir'i içine alan Doğu bölümünü hem de şimdiye kadar dokunulmayan Batı bölümünü kapsıyor. Yeni plana göre Doğu bölümünde eskiden sosyal donatı alanı ve resmi kurumların yerleşeceği yer olarak planlanan alana konut yapımı izni verildi. Batı bölümünde ise lüks villaların yerine 30 katlı gökdelenler yapılması için izin çıktı. Böylece toplam 32 bin olarak planlanan Ataşehir nüfusu da 68 bine çıkacak. Ataşehirliler'in Batı bölgesinde itiraz ettikleri nokta inşaat alanı izninin yükseltilmiş olması. Ataşehirliler'e göre önceki planda emsal 1 ile 2 arasında olan izin emsal 2.5'a çıkarıldı. Yani inşaat alanı yüzde 50 artırıldı. Yeşil alanlar 4'te bire indirildi. TOKİ'nin 'yeşil alan yüzde 75' savunmasına Ataşehirliler "Yolları, ilgisiz alanları yeşil alan sayarak bu hesabı yapıyorlar" şeklinde karşılık veriyor. Batı bölgesinde Emay ve İpek İnşaat ortaklığına 2 bin 323 konut, Varyap Yapı'ya 1.865 konut, Akdeniz İnşaat'a 3 bin 378 konut hasılat paylaşım yöntemi ile verildi. TOKİ hem Doğu hem Batı bölgelerindeki arsaları hasılat paylaşımı esasına göre veriyor. Soyak'ta TOKİ'nin hasılat payı yüzde 27, diğer bölgelerde yüzde 34 olacak. Edinilen bilgilere göre Şehir Plancıları Odası İstanbul Müdürlüğü değişen plana olumsuz rapor verdi. Mimarlar Odası da açılan davaya müdahil. Oda temsilcisi Yıldız Uysal, Bayındırlık Bakanlığı'nın plan yapımında metrekarelik yeşil alan gereksiniminin 10 metrekareye çıkarıldığını belirterek "Bu kriterleri denetleyen bakanlık, şimdi bunları görmezden geliyor" dedi.