|
|
|
|
|
|
Salça yapın rahatlayın
Ekolojik tarımla uğraşan 25 özel çiftlikte bir yandan tatilinizi yapıp bir yandan da üretime katkıda bulunabilirsiniz.
En son ne zaman zeytin toplayıp arpa ektiniz? Son yıllarda hiç kerpiç evlerde uyuyup horoz sesleriyle uyandınız mı? Şehir hayatından bunalıp doğayla baş başa kalmayı hayal ediyorsanız Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği çatısı altında toplanan Ege, Akdeniz ve Göller Bölgesi'ndeki 25 çiftlikten birine kaçabilirsiniz.
Şimdi çiftlikte yaşama zamanı
Ege, Akdeniz ve Göller Bölgesi'nde ekolojik tarımla uğraşan 25 çiftlikte bir yandan tatilinizi yapabilir bir yandan da gönüllü olarak çalışarak üretime katkıda bulunabilirsiniz.
Büyük şehirlerden kaçarak doğayla iç içe yaşamanın yollarını araştıran ve kendi ürettiklerini satıp ekolojik tarıma katkıda bulunan 25 çiftlik sahibi alternatif yaşamın en cazip örneklerini sergiliyor. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği çatısı altında oluşturulan "Ekolojik Tarım Turizmi ve Takası" (Tatuta) projesi huzur ve sağlığı doğada arayanlar arasında giderek yayılıyor. Ekolojik Tarım Turizmi, kendilerini ekolojik tarıma adamış çiftçilere ek maddi destek sağlayacak bir sistem. Ziyaretçiler çiftçi ailenin evinde ayırdığı bir odada kalıp aile sofrasını paylaşarak kültürlerarası alışverişi de sağlıyor. Ekolojik Çiftliklerde Gönüllü Bilgi ve Tecrübe Takası ise ekolojik tarım yapan çiftçiler ve işletmelerle bu konuda bilgi, tecrübe, ilgi sahibi kişiler arasında değiş tokuş sağlamak amaçlanıyor. Projede ekolojik üretimin teknik, pazarlama, sosyal, çevresel boyutlarında bilgi ve ilgi sahibi kişilerin, çiftliklerde deneyim ve işgüçlerini paylaşarak yiyecek, içecek ve barınma ihtiyaçları o çiftlik tarafından karşılanıyor. Göller Bölgesi, Ege ve Akdeniz'de seçilen 25 çiftlikte yapılan hazırlık ve eğitim çalışmalarıyla başlatılan projenin, birçok tarım bölgesinde uygulanması hedefleniyor. Çiftlikler hakkında www.tatuta.org adresinden ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Ali Baştuğ Çiftliği Isparta, Ağlasun yöresindeki çiftlikte misafirler evde ağırlanıyor, yemekler birlikte yeniyor. Geçimi ekolojik yağlık gül ve seralarından sağlıyorlar.
Ali Uğur Çiftliği Ağlasun'daki çiftliğin ürünleri ekolojik yağlık gül ve kiraz.
Ali Şener Çiftliği Ege'de Salihli'deki çiftlikte bağcılık, buğday ve hayvancılık yapılıyor. Gönüllü işleri zeytin toplama, bağ sürme, üzüm toplama, arpa ekimi. Halil Yılmaz Çiftliği Burdur Ağlasun'daki çiftlikte yem bitkisi, meyve, sebze üretimi yapılıyor. Ayrıca Sagalassos yolunda 550 dönümde özel ormancılık yapıyorlar.
Mehmet Demirtaş Çiftliği Burdur-Ağlasun'daki çiftlikte gül, kiraz, ceviz, tahıl, sebze yetiştiriliyor. Ayrıca küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılıyor.
Berin Ertürk Çiftliği Marmara'da Maksudiye-Söğütlü'deki çiftlikte meyve ve sebze yetiştiriliyor.
Gürsel Tombul Çiftliği Kuşadası-Davutluk'taki çiftlikte 1995 yılından bu yana birçok bitkisel ve hayvansal ürün yetiştiriliyor. 12 ay boyunca 2-3 gönüllü bekleniyor.
Klan Çiftliği Eceabat'taki çiftlikte sebze ve meyvenin dışında bağcılık, zeytincilik yapılıyor.
Mustafa Baştuğ Çiftliği Ağlasun'daki çiftlikte ekolojik kekik başta olmak üzere bitkisel ve hayvansal üretimyapılıyor.
Mustafa Şener Çiftliği Salihli-Tekelioğlu'ndaki çiftlikte üzüm ve zeytinin yanı sıra tahıl, sebze ve meyve üretiliyor.
Pastoral Vadi Çiftliği Muğla'daki çiftlikte meyve ağaçları ve sebzeciliğin yanı sıra hayvancılık da yapılıyor.
Hasan Aşar Çiftliği Burdur'daki çiftlikte çeşitli ürünlerin yanı sıra ekolojik gül üretiliyor.
Süleyman Varlı Çiftliği Ağlasun'daki çiftlikte hem ihtiyaçları olan meyve ve sebze yetiştiriliyor hem de gülcülük yapılıyor.
İbrahim Sezen Çiftliği Salihli-Tekelioğlu'ndaki çiftlikte üzüm, zeytinyağı, tahıl, sebze ve meyvecilik yapılıyor.
Vehbi Ersöz Çiftliği Afyon'un Başmakçı yöresindeki çiftlikte Sultan ve Vehbi Ersöz, kerpiç evlerinin iki odasını üçer kişinin kalabileceği şekilde misafirlere ayırmış.
Dedetepe Çiftliği Erkan Alemdar ve İngiliz eşi Tamahine'nin Çanakkale'deki çiftliğinde 15 metre karelik çadırda 10 kişinin konaklaması mümkün. Yemekler ateş çevresinde yeniyor. Temizlik için arapsabunu var. 12 dönümlük arsada 50 kg zeytin ve zeytinyağı üretiliyor. Tamahine yoga tatilleri de düzenliyor. Alemdar, 28 Kasım'a kadar zeytin toplamaya davet ediyor.
Salih Alkaya Çiftliği Burdur'da bulunan bu çiftlikte amatörce yünü için angora tavşan yetiştiriliyor. Elma yetiştiriciliğiyle de uğraşılıyor.
Yaşam Çiftliği Türkiye'de ekolojik standartta elma ağacı fidanı yetiştiren ilk üretici olan Kılıç ailesinin Isparta-Eğirdir'deki çiftliklerinde, 10 dönümlük arazide başta elma olmak üzere birçok meyve ağacı bulunuyor.
Figen Yanık
|
|
|
|
|
|
|
|
|