Köydeki üniversite
Ordu Mesudiye'ye bağlı Yeşilce halkı, bir trilyon lira toplayarak beldelerine yüksek okul kazandırdı. Beldede yaşam hareketlendi.
Ordu'nun Mesudiye ilçesine bağlı Yeşilce halkı, tüm Türkiye'ye örnek olacak bir dayanışma ile ilkokulu dahi olmayan beldelerine üniversite kazandırdı. Yeşilce Yöresi Eğitim ve Kültür Derneği aracılığıyla hemşehrilerine ulaşıp bir trilyon lira toplayan belde sakinleri, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'ne bağlı Mesudiye Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otelcilik Programı'nın yörelerinde açılmasını sağladı. İstanbul, Samsun, Ordu, Sinop ve Muğla'dan gelen 'jöleli saçlı, dövmeli' 25 genç, iki yıl önce turizm bölgesi ilan edilen yörede geleceğin turizmcileri olmak için çalışıyor. Nüfusu bin civarında olan beldede öğrenciler, uygulamalı derslerde de sıkıntı çekmiyor. Çünkü 25 yatak kapasiteli Yeşilce İmece Vakfı Oteli'nde pratik yapma şansı buluyorlar. Okulun 200 metre yakınındaki 96 yatak kapasiteli yurtta kalan öğrenciler, sosyal faaliyet alanları dışında hiçbir eksiklerinin olmadığını ve hayatlarından son derece memnun olduklarını söylüyor. 19 Mayıs Üniversitesi Mesudiye Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yard. Doç. Dr. Baki Aksu, öğrencilerin "köy" ortamında bulunmalarına karşın uyum problemi yaşamadıklarını belirterek Hocalarımızla öğrencilerimiz arkadaş gibi. Neredeyse gece gündüz birlikte vakit geçiriyorlar" diyor. Öğrenciler ise en çok İngilizce kursu, sinema, sanatsal faaliyetler, tarihi dokusu olan çevrede geziler ve köy halkıyla ortak aktivitelerde bulunmak istiyor. Öğretim Görevlisi Ahmet Murat Aksoy, İngilizce kursu ve mini-sinema çalışmalarının sürdüğünü söylüyor. Türkiye'de okur-yazarlık oranının en yüksek olduğu 5 beldeden biri olan Yeşilce'deki ilköğretim okulu, göç nedeniyle nüfus azaldığı ve öğrenci kalmadığı için kapatılmış. Yeşilce Yöresi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Kayhan Kaya, Topçam ve Yeşilce'nin turizm bölgesi ilan edilmesiyle birlikte Yeşilceliler'in beldelerine yüksek okul getirebilmek için örnek bir çaba gösterdiğini vurguluyor: "Devletten bir torba çimento dahi almadan okulumuzu, öğrenci yurdumuzu ve otelimizi yaptık. Yeşilce halkı kefen parasını çıkartıp bağışladı."
ÖĞRENCİLER MUTLU Birinci sınıf öğrencilerinden Gülmelek Gündoğdu (20), Samsun'dan Yeşilce'ye gelmiş. Altıncı tercihi olan okulun Samsun'da bulunduğunu sanıp seçtiğini belirten Gündoğdu, buradaki köy ortamını görünce, hayal kırıklığına uğradığını söylüyor ve ekliyor: "Ama pişman olmadım. Okula gidip gelirken köy halkıyla laflıyoruz, akşamları çaya gidip sohbet ediyoruz. Çok sıcak ve samimi bir ortamda üniversite okumak büyük bir şans bizim açımızdan." Günay Duman (28), ikinci sınıfta okuyor. Geçen yıl 8 kişinin öğrenim gördüğü okulda tek kız öğrenci olduğunu anlatan Duman, "Kayıt yaptırmak için gelirken vazgeçmiştim. Ama babam ısrar etti" diyor. Öğrenciler arasında "köy yeri aşkları"nın da yaşandığını anlatan Duman, "Burada gizli saklı bir şey yapılamaz. O yüzden yaşanan ilişkiler de hem daha romantik hem de samimi oluyor" diye ekliyor. Çorum'dan gelen Turan Kantekin de öğretim kadrosundan memnun: "Akşamları otelde toplanıp kendi aramızda faaliyetler düzenliyoruz. Hocalarımız mezun olduğumuzda iş de ayarlayacak. Köy ortamı diye sıkıcı gibi görünüyor ama büyük şehirden daha iyi vakit geçirebileceğimiz bir ortamımız var burada." Can Seven, Yeşilce'ye İstanbul'dan gelmiş. Büyükşehir ortamından kaçmak için iyi bir fırsat yakaladığını düşünen Seven, jöleli saçlarıyla dikkat çekiyor. Yakında okul bünyesinde tiyatro, spor, sanat gibi dallarda kulüp faaliyetlerine başlayacaklarını da söyleyen Seven, "O zaman köy halkıyla da iç içe pek çok etkinliğimiz olacak" diyor. hayatlarından memnun.
İlhan Demircioğlu-Özlem Yurtçu
|