|
|
Oruç ve kalp sağlığı
Oruç metabolizmada değişikliğe neden olur. Kalp hastaları dikkatli olmalı...
*** Kalp sağlığı sofrada başlar
Oruç tutarken kalp sağlığınızı korumak için folik asit yönünden zengin ve kolesterolü düşük yiyecekleri tercih edin. Az yağlı süt ve kuruyemişi unutmayın.
Kutsal Ramazan ayında bazı kişilerin oruç tutması sakınca yaratabilir. Hamile veya emziren annelerin, gelişme çağındaki çocukların, uzun seyahat yapacak olanların, hipoglisemi, hipertansiyon ve ağır kalp-böbrek hastalarının, mide ve sindirim problemlerini şiddetli yaşayanların, karaciğer yetmezliği çekenlerin, psikolojik durumu bozuk ve akli dengesi yerinde olmayanların dikkatli olması gerekir. Çünkü, oruç metabolizmada değişikliklere neden olur. Yaklaşık 12 saat süren açlık nedeniyle metabolizma az enerji harcar; vücut hareketleri yavaşlar; bazal metabolizma hızı düşer. Bu açlık süresinde vücudun kendisini küçültmesi anlamına gelir. Eğer oruç döneminde de diğer günler kadar ya da daha fazlasını tüketirseniz, kilo alırsınız ve vücudunuzu yağlandırırsınız. Oruç döneminde yemekten sonra üşüme hissi ve ardından uyuklama oluşabilir. Bu, aç kalan vücuda hızlı ve fazla miktarda besin girmesiyle kan şekerinin hızla yükselmesi ve ardından düşmesinden kaynaklanır. Oruç döneminde kalp sağlığınızı korumak için folik asit vitaminini yönünden zengin, doymuş yağ açısından az besinleri tercih edin. Folik asit günümüzde kalp sağlığının korunmasında "Olmaz ise olmaz" vitaminlerden biridir. Dikkat etmeniz gereken konulardan biri de besinlerin içerdiği kolesterol miktarı. Aşağıdaki liste bu konuda size yardımcı olabilir. Yüksek kolesterol içeren besinler: Yumurta, karaciğer ve kabuklu deniz ürünleri.
Orta derece kolesterol içeren besinler: Etler, yağlı veya orta yağlı süt ürünleri.
Düşük derece kolesterol içeren besinler: Az yağlı süt ve süt ürünleri.
Kolesterol içermeyen besinler: Bütün tahıllar, ekmek, sebze, meyve, kuru yemişler, kuru meyveler. Besinlerle alınan şeker miktarı kolesterol düzeyini etkilemez.
Bazı besinlerin içerdiği kolesterol miktarı: Besin Kolesterol miktarı 3 köfte kadar dana eti 81 mg 3 köfte kadar kuzu eti 94 mg 3 köfte kadar tavuk eti 85 mg 3 adet kokteyl sosis 74 mg 3 köfte kadar balık 80 mg 1 adet yumurta sarısı 274 mg 3 karper kadar peynir 107 mg 3 top dondurma 50 mg 1 su bardağı yağsız süt 2 mg
Kalp sağlığınızı korumak için folik asit almak için yapmanız gerekenler de oldukça basit... Salatalara çiğ ıspanak, semiz otu, roka, badem, fındık, ceviz ekleyerek, haftada en az iki kere kuru baklagil yemeği yiyerek, tam buğday unundan ekmek tercih ederek, kahvaltılık tahıl gevreklerini cevizle zenginleştirerek, öğünlerde taze sıkılmış portakal suyu tüketerek bu açığınızı kapatabilirsiniz. En zengin kaynaklar: Tam buğday tanesi, kuru fasulye, mercimek, ıspanak, semizotu, roka, portakal suyu, badem, fındık, ceviz, bezelye
Orta düzeyde kaynaklar: Lahana, karnabahar, mısır, taze fasulye
Düşük düzeyde kaynaklar: Yumurta, havuç, süt, domates, portakal, elma. Erişkin kadın ve erkeklerde önerilen miktar 400 mcg/gündür.
BESİN ADI.....................MİKTAR..................... FOLAT (mcg) Karaciğer.........................3 köfte kadar................123 Kuru fasulye.....................Yarım kase....................150 Mercimek.........................Yarım kase.....................128 Çiğ ıspanak.......................1 kase..........................106 Portakal suyu....................1 su bardağı..................102 Marul...............................1 kase...........................98 Badem içi.........................Yarım kase......................68 Avokado..........................Yarım adet......................66 Brokoli.............................pişmiş 1 kase...................88 Muz................................1 orta boy.......................33 Buğday ekmeği..................1 ince dilim......................16
Dr. Selahattin Dönmez
|