|
|
|
|
|
|
Da Vinci turizmi başladı
Dan Brown'ın Da Vinci Şifresi kitabında bahsettiği Villette Şatosu'na turist yağıyor.
*** Paris'te son moda 'Da Vinci Turları'
Dan Brown'ın satış rekorları kıran kitabı Da Vinci Şifresi, turizm acentalarının da yüzünü güldürüyor. Kitapta adı geçen şato ve müzelere düzenlenen turlar özellikle tarih meraklılarının son gözdesi.
Son aylarda Fransa'ya düzenlenen turlardaki önemli durakların başında Eyfel Kulesi ya da Notre Dame Kilisesi değil, Paris yakınlarındaki bir şato geliyor. Özellikle edebiyat tutkunu turistlerin ilgisini çeken şatonun bu kadar popüler olmasının nedeni, Dan Brown'ın bu yıla damgasını vuran kitabı Da Vinci Şifresi. Kitapta olayların bir kısmının geçtiği Chateau de Villette'nin (Vilette Şatosu) Amerikalı sahibi Olivia Hsu Decker, Paris'in kuzeybatısındaki evinin bahçesine girip, gezmeye başlayan insanları ilk gördüğünde çok şaşırdığını söylüyor. "Hepsi fotoğraf çekiyordu. Hatta benden imza bile istediler. Şatoyla ilgili birçok soru sordular." Tüm bunlar Decker'in bir süre sonra "Da Vinci Şifresi Paket Turu"nu düzenlemesine neden olmuş. Decker'in düzenlediği paket tura, kitapta bir İngiliz şövalyeyle uşağına ait olan 17. yüzyıldan kalma şatoda konaklama da dahil. Beş yıl önce aldığı şatoyu 3 milyon pound'a (yaklaşık 7 trilyon lira) restore ettiren Decker, evine paraya ihtiyacı olduğu için tur düzenlemediğini söylüyor. Ona göre Da Vinci turizmi, Irak Savaşı nedeniyle bozulan Fransız-Amerikan ilişkilerinin düzelmesini sağlayacak; "Tur binlerce Amerikalıyı Fransa'ya getirecek. Kitapta yazılanlar doğru olsa da olmasa da Amerikalılar'ın Fransa'ya geri dönmesi çok güzel." Çin asıllı Olivia Hsu Decker, düzenlediği turları Villette Şatosu'yla sınırlı tutmayı düşünmüyor. Kitaba göre, Hz. İsa'nın karısı olduğu iddia edilen Mary Magdalene, Provence'daki St. Maximin bazilikasına gömülünceye kadar Marseilles yakınlarında bir mağarada yaşamıştı. Şimdi bu mağaranın yakınlarında da bir şato almaya hazırlanan Decker, mekanın tura katılanlar için bir konaklama noktası olacağını söylüyor.
7 GÜNLÜK TURLAR Olivia Hsu Decker'in düzenlediği Da Vinci Turu'na 24 kişi katılabiliyor. Tüm grubun ödediği toplam ücret ise 30 bin pound, yani yaklaşık 70 milyar TL. Bu ücrete Villette Şatosu'nda yedi gece konaklama, kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri, transfer, özel şoför ve Ritz Otel, Louvre Müzesi gibi kitapta bahsedilen mekanlara düzenlenen ve bazen Decker'in kendisi tarafından organize edilen turlar da dahil. Dan Brown'ın tüm dünyada 6 milyon satan kitabı, sadece Olivia Hsu Decker'ı değil birçok tur şirketini de harekete geçirdi. Kitapta adı geçen, özellikle Paris'teki hemen her mekan, düzenlenen turların durak noktaları. Louvre Müzesi'ne düzenlenen Da Vinci turlarında ise büyük bir çekişme yaşanıyor. Paris Muse adlı bir tur şirketinde çalışan Amerikalı sanat tarihçisi Ellen McBreen, her gün yüzlerce ziyaretçiyi, kitabın başında müze müdürünün öldürüldüğü yer olan Denon bölümüne götürüyor. Ve kitapta adı geçen eserleri tek tek anlatıyor. Bu tura katılanlar McBreen'e yaklaşık 190 milyon lira, iki kişi ya da daha fazla olursa kişi başı yaklaşık 170 milyon lira ödüyorlar. Louvre Müzesi'nin kendisi de kitabın nimetlerinden yararlanmayı ihmal etmiyor. Da Vinci Şifresi müzenin içindeki dükkanda satılıyor. Ve müze Amerikalı potansiyel bağışçılara mükellef bir sabah kahvaltısıyla birlikte kitapta anlatılan bölümlere gezi de düzenliyor. Her ne kadar kitapta anlatılan birçok ayrıntının gerçekliği tartışılmaya devam etse de Da Vinci Şifresi'nin Fransa'ya ayrı bir popülarite kazandırdığı kesin. Decker'in da sözlerinden anlaşılacağı gibi bu popülarite daha uzun süre devam edeceğe benziyor; "Kitaptan sinemaya uyarlanacak olan ve başrolünü Avustralyalı aktör Russell Crowe'un oynayacağı filmin bir bölümünü şatoda çekmek için benimle temasa geçtiler bile..."
Derleyen: Eylem Bilgiç
|
|
|
|
|
|
|
|
|