Haftanın Kitapları
YOLSUZLUĞUN 100 YILI Rüşvetten Özelleştirmeye Yolsuzluğun 100 Yıllık Tarihi / Şafak Altun / Agora Kitaplığı Mustafa Kemal Atatürk ile İsmet İnönü'nün arasını Bomonti Bira Fabrikası imtiyazı mı açtı? Atatürk'ün Genel Sekreteri Tevfik Bıyıklıoğlu kimden rüşvet istedi? İnönü'nün kardeşi Hasan Rıza Temelli, İstanbul bürokrasisini nasıl bıktırdı? Derin devletin ilk adamları Fehim Paşa ve Ekrem König kendi çıkarları için hangi işlere bulaştı? İttihatçılar'ın tasfiyesinde İş Bankası'nın rolü neydi? İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya'dan rüşvet alan gazeteciler kimdi? İlk büyük devalüasyondan kimler kazançlı çıktı? Hangi milletvekilinin dokunulmazlığı 10 kez kaldırıldı? Gazeteci Şafak Altun bu ve benzeri yolsuzluk olaylarını, "Rüşvetten Özelleştirmeye Yolsuzluğun 100 Yıllık Tarihi" isimli kitabında ortaya koydu.
ORYANTALİZM VE İSTANBUL Bir Leydinin Gözüyle 19. Yüzyılda Osmanlı Yaşamı / Kitap Yayınevi Bu kitap, Sahaftan Seçmeler dizisinin beşinci kitabı. Yazarı Julia Pardoe 1806-1862 yılları arasında yaşadı. Daha 14 yaşındayken yazmaya başlayan Miss Pardoe, Portekiz seyahatini kaleme aldığı 1835'te yayınlanan "Traits and Traditions of Portugal" (Portekiz'in Özellikleri ve Gelenekleri) adlı kitabıyla ün kazandı. Miss Pardoe'nin "The City of Sultan and the Domestic Manners of The Turks" (Sultanın Şehri ve Türklerin Adetleri) adlı kitabını yazmasını, 1835 yılının aralık ayında, İngiliz Kraliyet Ordusu'nda binbaşı olarak görev yapan babası Thomas Pardoe'yle birlikte İstanbul'a gelmesine ve burada dokuz ay kalmasına borçluyuz. Bu kitap iki cilt olarak ilk kez 1837'de Londra'da yayınlandı. Yemekleri, adetleri, eğlenceleri ve yaslarıyla 170 yıl önce yaşamış olan Türkler, Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler hakkında Miss Pardoe'nin kaleminden günümüze ulaşan bin bir ayrıntı. Profesör Stefanos Yerasimos'un sunuş yazısıyla.
BU KITAP İLK KEZ TÜRKÇE'DE Winnie The Pooh / A.A Milne / Çevirmen: Gökçen Ezber, Seher Çimen Tolga / Kabalcı Yayınevi Winnie-the-Pooh ve arkadaşlarını, çizgi filmler, okul çantaları, silgiler, boyama kitapları gibi sayısız ürün aracılığıyla tanıyoruz. Ancak 1926'da kaleme alınıp, pek çok dile çevrilen bu maceraların asılları daha önce Türkçe'de hiç yayımlanmadı. Tanışma niteliğindeki bu ilk kitapta yazar Alan Alexander Milne'nin oğlu Christopher Robin'in oyuncaklarından ve onlarla oynadığı oyunlardan esinlenerek yazdığı on öykü yer alıyor. Bu öykülerde bir oyuncak ayı (Winnie- The-Pooh), domuz (Piglet), eşek (Iyor), kanguru (Kangu) ve yavrusunun (Ru) maceraları anlatılıyor. Gerçek oyuncaklardan hareketle yaratılan bu karakterlere, hayali bir tavşanla bir baykuş eşlik ediyor. Öykülerdeki anlatım ve dil kullanma tarzı, çocuk zekasını hafife almayan, akıl çalıştırmaya yönelik. Alışılagelmiş düşünce ve dil kalıplarının dışına çıkılıyor. Winnie-the-Pooh bir hayal gücü şaheseri ve bu nedenle olsa gerek çocuk klasikleri arasındaki yerini ve popülerliğini asla kaybetmiyor.
|